Joie de Vivre doet boeken dicht

ZAAKVOERDERS ZEGGEN HORECA VAARWEL EN KIEZEN NIEUW LEVEN

Françoise en Bernard houden op 30 december hun laatste feestje in Joie De Vivre.
Michel Moens Françoise en Bernard houden op 30 december hun laatste feestje in Joie De Vivre.
Café en feestzaal Joie de Vivre op het dorp van Oosteeklo sluit eind dit jaar de deuren. Het restaurant ging eerder al dicht, maar nu stoppen Bernard Beert en Françoise Welvaert definitief met de horeca. Met Joie de Vivre verliest Oosteeklo een brok dorpsgeschiedenis. "Maar we hopen dat de zaak niet verdwijnt en dat er snel een overnemer gevonden wordt",aldus Bernard en Françoise.

30 december 2016 wordt de allerlaatste dag van Joie de Vivre in Oosteeklo. Dan trakteren Bernard en Françoise de klanten nog op een laatste feestje. "We hebben vijftien jaar met plezier ons restaurant, de feestzaal en het café uitgebaat", vertelt het koppel.


"Maar aan alles komt een einde. Het uit handen geven van deze familiezaak zal toch even een moeilijk moment zijn. Heel wat mensen denken wellicht dat we stoppen door de komst van de witte kassa, maar dat is zeker niet het geval. We hebben vroeger al ons personeelsbestand afgebouwd en ook de openingsuren ferm verminderd, omdat dat de enige mogelijkheid was om nog rendabel te zijn. Wanneer er op zondag een feestje was, deden we het zelfs altijd alleen met ons tweetjes. Enkel voor de piekmomenten werden er extra's of jobstudenten ingeschakeld. Horeca is hard werken, maar we hebben het altijd heel graag gedaan. Vandaag is het veel meer dan een pintje tappen. Je moet constant inspelen op nieuwe trends, veel zelf organiseren, verenigingen en clubs aantrekken. Wij vonden het allebei tijd om een totaal nieuwe weg te kiezen. En we willen meer tijd voor onze familie."

Bernard en Françoise bij de opening vijftien jaar geleden.
JSA Bernard en Françoise bij de opening vijftien jaar geleden.

De Ponderosa

Françoise is nu 39 en staat ondertussen al deeltijds in de foodtruck van Bloch. Bernard is nu 42 en heeft zijn oude passie terug opgenomen: hij is actief bij Qubrik, in de wereld van het investeringsvastgoed. Hun zaak Joie de Vivre heeft een lange dorpsgeschiedenis. "In 1963 begonnen de grootouders van Françoise er met café de Ponderosa", vertelt Bernard. "Blijkbaar was er voordien ook al een staminé op dezelfde locatie. Op foto's van zowat honderd jaar geleden zie je dat. Na de grootouders kwam dan één van de dochters in de zaak en die doopte de Ponderosa om tot Den Bijoe. Ook wielerlegende Guido Reybrouck hield Den Bijoe enkele jaren open. Uiteindelijk werd de zaak vijftien jaar geleden volledig vernieuwd en aangepast naar de hedendaagse normen en eisen, en zijn wij er in gestapt."

Al een kleine 100 jaar geleden was er al een staminé op de plaats waar nu Joie de Vivre is (het witte huis vooraan).
Repro JSA Al een kleine 100 jaar geleden was er al een staminé op de plaats waar nu Joie de Vivre is (het witte huis vooraan).

Verkoop in geheel

De Joie de Vivre zal nu in één geheel verkocht worden: zowel het café, feestzaal, restaurant, als het appartement er boven.


"Uitbating en het pand horen samen. Natuurlijk zijn er verschillende pistes voor potentiële kandidaten. Zo kan een investeerder het kopen en verhuren aan de nieuwe uitbater. De zaak is honderd procent vrij van brouwer of enige andere leverancier."


"We hopen echt dat er een goede opvolging komt, want dat is nodig voor het sociaal leven in het dorp. Op Oosteeklo hebben we de laatste jaren al verschillende zaken zien sluiten. Van bibliotheek, tot bank en cafés tot de superette. Hopelijk mag er hier snel weer horeca zijn in ons pand."