Gemeente dient klacht in na afbraak van Notelaarsbrug

De Notelaarsbrug was in slechte staat en werd afgebroken.
ASD De Notelaarsbrug was in slechte staat en werd afgebroken.
Assenede heeft een klacht ingediend tegen Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) omdat die de Notelaarsbrug in Boekhoute liet afbreken zonder het advies van de gemeente af te wachten. De gemeente eist een alternatief voor de brug die ook deel uitmaakt van het fiets- en wandelnetwerk van Toerisme Meetjesland.

De bekende Baileybrug uit 1948 over het Leopoldskanaal werd op maandag 9 februari afgebroken zonder dat de gemeente haar advies kon geven over de sloopvergunning. "Wij stellen Waterwegen en Zeekanaal NV in gebreke en dienen klacht in", zegt burgemeester Philippe De Coninck. "Er moet een alternatief komen voor de vele gebruikers van de brug. Die moeten nu via de Oesterputbrug, maar dat is geen goede oplossing. Die brug is niet geschikt voor landbouwverkeer en voor fietsers en wandelaars betekent het een omweg van enkele kilometers. Bovendien kondigde Waterwegen en Zeekanaal zelf aan dat ook de Oesterputbrug in slechte staat is en in mei een opknapbeurt krijgt. Er moet zo snel mogelijk werk gemaakt wordt van een noodbrug. Op lange termijn moet er op dezelfde plaats een nieuwe brug komen."


"Er is niet gewacht op het advies van de gemeente omdat het veiligheidsrisico te groot was", zegt Claudia Van Vooren, communicatieverantwoordelijke bij W&Z. "De brug was in te slechte staat. Er wordt geen noodbrug voorzien, want door het zware verkeer dat over de brug rijdt, zouden dit ook ingrijpende werken moeten zijn. De Oesterputbrug, een aantal kilometers verderop, is voorlopig het alternatief. Die wordt dit voorjaar gerenoveerd en op lange termijn wordt er beslist of er een nieuwe brug komt op de plaats van de Notelaarsbrug." (ASD)