"Plots stootte ik op een schedel"

TWINTIGER VINDT RESTANTEN VAN CANADESE SOLDAAT MET METAALDETECTOR

In een veld in Moerkerke bij Damme vond Céderic Lippens met zijn metaaldetector de schedel en beenderen van een Canadese soldaat die sneuvelde in de Tweede Wereldoorlog.
Foto Proot In een veld in Moerkerke bij Damme vond Céderic Lippens met zijn metaaldetector de schedel en beenderen van een Canadese soldaat die sneuvelde in de Tweede Wereldoorlog.
Tijdens een speurtocht met een metaaldetector heeft Céderic Lippens (26) uit Assenede op Wapenstilstand een lugubere vondst gedaan in het West-Vlaamse Moerkerke. Hij stootte er op de schedel en beenderen van een Canadese soldaat die sneuvelde bij de slag om 't Molentje tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Ik hoop dat ze de soldaat kunnen identificeren", zegt Céderic.

Tijdens de nacht van 13 op 14 september 1944 woedde de slag om 't Molentje in Moerkerke bij Damme in alle hevigheid. Een dertigtal Canadese troepen werden gedood door de Duitsers. Naar alle waarschijnlijkheid vond Céderic de restanten van een van die gesneuvelde soldaten terug toen hij met zijn metaaldetector op zoek ging naar attributen uit de Tweede Wereldoorlog. "Dit is echt wel mijn meest merkwaardige vondst ooit", vertelt Céderic. "Nooit eerder stootte ik op een dode soldaat. Afgelopen zomer ging ik al eens met de metaaldetector op zoek in dat veld. Toen vond ik munitieladers en een geweer terug, maar ik kon maar de helft van het terrein afwerken. Op Wapenstilstand besloot ik om opnieuw op pad te gaan in het veld. Mijn metaaldetector piepte en ik groef een munitielader op. De detector bleef piepen en ik vond nog een tweede lader in de put, maar dan stootte ik plots op een schedel. Ik ben er niet aangekomen en heb meteen de politie gecontacteerd. Het zal niet makkelijk worden, maar ik hoop voor zijn familie dat ze de identiteit van de soldaat kunnen achterhalen. Tenslotte is het altijd iemands grootvader of vader die hier sneuvelde."

Tentoonstellingen

Céderic speurt al zes jaar naar attributen uit de Tweede Wereldoorlog. "Mijn familie heeft zelf nog in het verzet gezeten. Ik ben echt gefascineerd door die oorlog. Als je spreekt met veteranen dan zeggen ze dat hier harder werd gevochten dan in Normandië", zegt Céderic. "Meestal ga ik op zoek in het Meetjesland, maar ook in Moerkerke werd zwaar gestreden. Vaak vind ik helmen en dan ben ik altijd benieuwd naar het verhaal dat achter de helm schuilt. Duitse helmen vind je frequenter dan Canadese. Ook speurde ik al reservelopen op. Als ik munitie tegenkom, dan licht ik meteen de politie in. Ik organiseerde al tentoonstellingen met de attributen die ik vond voor veteranen en jongeren."


Ook de lokale politie keek vreemd op bij de vondst van Céderic. "De schedelfragmenten en beenderen worden nu bewaard op het commissariaat", vertelt Aldo Vervaecke van de politiezone Damme/Knokke-Heist. "Uit de munitie hebben we kunnen afleiden dat het om een Canadese soldaat ging. Morgen (vandaag, red.) zal de dienst defensie alles bij ons ophalen. Die dienst zal de restanten verder onderzoeken."