"Brecht toverde lach op ieders gelaat"

AFSCHEID VAN TUINMAN (19) DIE OMKWAM BIJ VERKEERSONGELUK

De 19-jarige jongeman belandde vorige week dinsdag met zijn wagen tegen een boom in de Kraaigemstraat in Bassevelde.
JEW De 19-jarige jongeman belandde vorige week dinsdag met zijn wagen tegen een boom in de Kraaigemstraat in Bassevelde.
Honderden mensen hebben gisteren in Het Godshuis in Sint-Laureins afscheid genomen van Brecht Roesbeke. De 19-jarige jongeman uit Bassevelde overleed vorige week dinsdag bij een tragisch verkeersongeval in de Kraaigemstraat. "We zullen je missen, lieve Brecht", zeggen zijn ouders.

Het Godshuis was bijna te klein voor het afscheid van de 'Zingende tuinman', 'Roestbak' of kortweg die lieve goedlachse Brecht. Familie, oud-klasgenoten, vrienden van de scouts, iedereen wilde Brecht een laatste keer groeten. Het werd een erg mooie en emotionele plechtigheid, waarbij de voorganger de levenswandel van Brecht overliep. Van zijn geboorte op 9 september 1998 tot zijn overlijden op 10 oktober 2017.


Brecht is altijd een vechtertje geweest, een enorme doorzetter. "Dat was al zo van bij de geboorte, toen hij als boorling getroffen werd door een zware longontsteking", aldus de voorganger.

Op het bidprentje: Brecht terwijl hij in de tuin werkt.
JEW Op het bidprentje: Brecht terwijl hij in de tuin werkt.

Succesvolle leerling

Maar dat was ook op school, het CLW in Oostakker, waar Brecht ieders vriend was. "Het was duidelijk dat hij thuishoorde in de tuin. Geen enkel werk was hem te veel, door regen en wind. Hij kon op ieders gezicht een glimlach toveren door zijn sappig dialect en ludieke uitspraken. Iedereen was op slag gelukkig." Brecht was een van de succesvolste leerlingen die ze ooit in Oostakker gezien hebben. Met veel doorzettingskracht haalde hij maar liefst zeven certificaten binnen. Gemakkelijk was het niet. "Toen Brecht de cursus bedrijfsbeheer gekregen had, had hij die op een klapstoel op de bus neergelegd", vertelt een van zijn begeleiders, Lizzy. 'Het was zo zwaar', zei je. 'De stoel klapte niet eens terug.' Ik zei hem dat hij het een kans moest geven. Hij zette door en ging er volledig voor. En hoe! Het laatste schooljaar was een jaar van prestaties om U tegen te zeggen. Brecht had een werklust om jaloers op te zijn." Een echte ambassadeur van het CLW.


Behalve een goeie leerling was Brecht een dierenvriend. Jaren aan een stuk hielp hij mee op de boerderij met koeien te melken. Als er een koe een kalfje moest baren, dan was hij de eerste om te helpen bij de geboorte. Brecht was eigenlijk de jongeman aan wie je alles kon vragen en voor wie niks te veel was. Naast zijn kist stond onder meer een grote reuzenpanda.

Reuzenpanda

"Hij had die met de klas gewonnen op schoolreis, maar niemand zag het zitten om hem mee te sleuren naar huis. Behalve Brecht", zegt de voorganger. Voor Nederlandse en foute muziek had Brecht een grote liefde. Liedjes van Clouseau, André Hazes, Stan Van Samang of Jettie Pallettie: hij zong het telkens uit volle borst mee.


Grappen en grollen met de vrienden van De Keete was voor Brecht heel belangrijk. Een stapje zetten, een kaartje leggen, hij deed alles heel graag en met de glimlach. Zijn vrienden hadden Brecht dan ook erg graag en wilden hem er altijd bij. "Weet je nog, die keer dat je niet mocht uitgaan van je ouders", zegt de tot tranen toe bewogen Maarten. "We plaatsten de ladder tegen je raam en smokkelden je naar buiten."

Zussen

Zijn ouders en zussen, met wie hij de drie musketiers vormde, staan nu voor de aartsmoeilijke opdracht om voort te gaan met hun leven. "Je kleren die rondslingereden zal ik niet meer kunnen oprapen. Ik zit nog altijd te wachten tot je je gsm 's avonds oplaadt. Ik ben zo trots op wat je bereikt hebt in die 19 jaar. Slaap zacht, lieve Brecht."