Weggeefwinkel nog één keer open

PAND OP GEMEENTEPLEIN WORDT DIT NAJAAR GESLOOPT

Vrijwilligers van de Weggeefwinkel waren gisteren al druk in de weer om de meeste spullen weg te halen.
Foto Mozkito Vrijwilligers van de Weggeefwinkel waren gisteren al druk in de weer om de meeste spullen weg te halen.
De Weggeefwinkel sluit vandaag, zaterdag, voorgoed de deuren. Het pand op het Gemeenteplein zal in het najaar afgebroken worden. De spullen die de deur niet uitgaan, verhuizen naar het recyclagepark. "Jammer, maar de gemeente had geen alternatieve locatie voor ons", zegt initiatiefnemer Reinout Keymolen.

De Weggeefwinkel werd vier jaar geleden opgericht door de vzw Transitie, met Reinout Keymolen als drijvende kracht. Het idee was eenvoudig: gebruikte spullen een tweede leven geven. Kledij, boeken, huishoudmateriaal, wasmachines, meubels, kinderspullen,... In de Weggeefwinkel kon je het allemaal kwijt - of net gratis meenemen. "Het initiatief had veel succes, vooral bij mensen die het minder breed hebben", vertelt Reinout. "We hielden de winkel om de twee weken open, en telkens stonden er zeker dertig mensen voor de deur te wachten. Sommige klanten durfden ook op weekdagen al eens aankloppen. We hebben op een gegeven moment zelfs de ruimte naast de winkel ingepalmd om de grotere spullen een plaats te geven."


"We hebben hier heel toffe momenten beleefd", vervolgt Reinout. "Ooit stond hier zelfs iemand met een grote kom soep. Die mensen hadden blijkbaar te veel soep gemaakt, en kwamen die hier dan maar weggeven."

Anders leven

De initiatiefnemers wilden met hun project ook aantonen dat de consumptiemaatschappij op volle toeren draait. "We wilden graag het signaal geven dat je ook anders kan leven", klinkt het. "Onze samenleving kampt met problemen, zoals een te grote afvalberg, ecologische gevolgen en sociale ongelijkheid. We wilden daarom zelf de handen uit de mouwen steken. Ons publiek bestond niet alleen uit mensen die weinig geld hebben. Er waren ook klanten die bij ons over de vloer kwamen omdat ze niet wilden meehollen in de consumptiemaatschappij. Dit was een andere manier van handelen. Onze vaste leveranciers waren vaak inwoners die hun spullen eerst bij ons kwamen aanbieden, en nadien doorreden naar het containerpark."


Eens de winkel leeggemaakt is, kan het pand onder de sloophamer verdwijnen. Het gebouw maakte oorspronkelijk deel uit van het omstreden Hopmarkt-project, waarvan de plannen na een bitse juridische strijd in de prullenmand gegooid werden. Maar de gebouwen die volgens deze plannen zouden verdwijnen, staan intussen te verkommeren. Daarom besliste de gemeente om ze af te breken, zodat er meer ruimte komt voor groen en parking. De vergunning voor de afbraak werd deze week goedgekeurd, de opdracht werd uitbesteed aan sloopbedrijf De Meuter uit Ternat. "We hebben het gemeentebestuur nog gevraagd of we nergens anders onderdak konden krijgen, maar die vraag bleef uiteindelijk onbeantwoord. En dus sluiten we de deuren, met pijn in het hart."