Vijverbeek opent nieuwe kleuterschool

1,6 MILJOEN EURO OM STIJGEND LEERLINGENAANTAL OP TE VANGEN

De kleuters van Vijverbeek zijn in hun nopjes met de nieuwe school.
Foto Mozkito De kleuters van Vijverbeek zijn in hun nopjes met de nieuwe school.
Op de campus Vijverbeek wordt vrijdag de nieuwe kleuterschool plechtig geopend. Dat nieuwe schoolgebouw, met een prijskaartje van 1,6 miljoen euro, moet het stijgend aantal leerlingen helpen opvangen.

Campus Vijverbeek, gelegen in de Nieuwstraat, telt naast een middenschool en het koninklijk atheneum ook een basisschool. Maar de directie kampt er al enkele jaren met plaatsgebrek. Drie jaar geleden werd daarom beslist om de oude kinderkribbe en de kleuterafdeling te slopen, en een nieuwbouw op te trekken. "Het oude gebouw was niet alleen versleten, maar vooral veel te klein", zegt coördinator Nathalie Meremans. "De kinderen van de derde kleuterklas moesten we al een plaats geven in de gebouwen van de lagere school. We kregen al die kinderen niet in hetzelfde gebouw."


De voorbije jaren is het aantal leerlingen in Vijverbeek ook fors gestegen. "De jongste vijf jaar zijn we van 480 naar 630 kinderen gegaan", meldt Ben Verhaevert van de overkoepelende Scholengroep 9. "Daarom hebben we een masterplan opgesteld voor de school. Tijdens de besprekingen constateerden we al snel dat er een nieuw gebouw nodig was. Bovendien hebben we ook beslist om de basisschool een nieuwe locatie te geven, dichter bij de Nieuwstraat. Vroeger zaten de leerlingen helemaal achteraan op de site. Het is niet logisch dat ukjes van 3 of 4 jaar helemaal naar de achterzijde van de site moeten stappen."

Luifel

Het nieuwe schoolgebouw is 865 vierkante meter groot. Voor het schoolgebouw werd een luifel van 110 vierkante meter geplaatst. Het nieuwe kleuterblok telt acht klassen en een polyvalente speelruimte. "We hebben vier klassen voor de jongste kleuters en dan nog eens twee klasjes voor de tweede kleuterklas en twee voor de derde kleuterklas."


Door de komst van de nieuwbouw moest de school een grondige herschikking doorvoeren op de site. "De leerlingen van de lagere school hebben nu de voormalige middenschool ter beschikking gekregen", zegt Meremans. "Daar hebben we twaalf klassen die volledig opgefrist en vernieuwd zijn. De middenschool krijgt dan weer onderdak in het atheneum. Het is een hele verhuis geweest, maar we zijn blij dat alles zo goed is gekomen."


Wat er straks met het verlaten schoolgebouw - de zogenaamde benedencampus - moet gebeuren, is voorlopig onduidelijk. "Wij gaan het gebouw niet meer gebruiken", zegt Verhaevert. "Er zijn al contacten geweest met het gemeentebestuur om hier iets nieuws te realiseren, maar de nakende aanleg van de ring houdt veel tegen. Die ringweg zou op tien meter van ons schooldomein komen. Zolang er daarover geen zekerheid is, is er ook geen plan voor de benedencampus."