Restauranthouder valt controleurs aan

'DE VIOOL' MOET DEUREN SLUITEN NA RAPPORT VOEDSELAGENTSCHAP

Het restaurant aan de Brusselsesteenweg was gistermiddag nog open.
Foto Mozkito Het restaurant aan de Brusselsesteenweg was gistermiddag nog open.
Restaurant De Viool moet tijdelijk de deuren sluiten na een vernietigd verslag van het Voedselagentschap. De zaakvoerder viel de controleurs bovendien verbaal en fysiek aan, wat hem een klacht opleverde. Intussen weigert de man de zaak te sluiten.

Restaurant Viool op de Brusselsesteenweg kreeg op 4 september controleurs van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) over de vloer. Dat gebeurde naar aanleiding van een klacht. Het verslag van de controleurs is vernietigend. In de keuken werden uitwerpselen van ongedierte aangetroffen en op de keldertrap lag zelfs een dode rat. De keuken lijkt overigens al jaren niet meer gepoetst: vet, stof en dode insecten liggen overal. Daarnaast zijn de producten niet wat ze moeten zijn. Bepaalde zaken worden in open potten bewaard. In een diepvriezer liggen goederen die niet voorzien zijn van versheidsdata en een thermometer ontbreekt. In een koelcel buiten werden vervallen garnalen en gerookte zalm gevonden, die meteen in beslag genomen zijn.

Zaak gewoon open

De Federale Overheidsdienst zag zich genoodzaakt om een sluiting op te leggen, omdat de volksgezondheid in gevaar kwam. Toen de zaakvoerder, de voormalige uitbater van het zwembad in Molenbeek, dit vernam kookte zijn potje over. Hij bedreigde de controleurs en viel hen fysiek aan. De politie moest tussenbeide komen, maar de man bleef weigeren om het document dat de tijdelijke sluiting oplegt te ondertekenen. De controleurs dienden klacht in bij de politie voor de bedreigingen, maar in de tussentijd bleef de zaak gewoon open.


Zelf stelden we gistermiddag vast dat het restaurant volgeboekt zat. "Ik kon niet weigeren. Dit is een bedrijf dat hier al lang komt en gereserveerd had", stelt de 82-jarige W.A., die tussen 2000 en 2009 uitbater was van een restaurant met dezelfde naam in Sint-Agatha-Berchtem. Nadien trok hij naar Zellik. "Ik ben de kapitein op mijn schip en heb het hier voor het zeggen", aldus W.A. "Niemand moet zich hier komen bemoeien met mijn zaken. Ze hadden zelfs het recht niet om de buitenkoelcel te doorzoeken. Daaruit hebben ze 40 kilogram garnalen weggegooid, omdat er een datum ontbrak. Toen heb ik ze met mijn kruk willen slaan, maar die is van metaal en komt dus niet hard aan."


Gisteren kwam het FAVV met de politie opnieuw langs om de sluiting op te leggen. Burgemeester Koen Van Elsen (CD&V) werd op de hoogte gebracht en nam legde de sluiting op. Het besluit daarvan is in opmaak, in samenspraak met een jurist. Als de uitbater hardleers blijft, dringt een verzegeling van het gebouw zich op. Vrijdagavond leek de zaak toch gesloten te zijn, al was er wel personeel aanwezig.