Nieuw Krokegems bier heet 'De Koperen Markies'

Louis De Bondt en Hugo Mertens lanceerden tijdens de kermis hun bier 'De Koperen Markies'.
Foto Mozkito Louis De Bondt en Hugo Mertens lanceerden tijdens de kermis hun bier 'De Koperen Markies'.
Bierhandelaar Louis De Bondt (58) en brouwer Hugo Mertens (56) lanceerden het voorbije weekend 'De Koperen Markies', een nieuw amberkleurig biertje uit Asse. Volgend jaar gaat het duo ook een Krokegemse tripel brouwen. Hugo Mertens is het meesterbrein achter het bier.

"Ik studeerde biochemie en het is altijd mijn grote droom geweest om een eigen bier of fruitwijn te maken", vertelt hij. "Ik kwam na mijn studies in de medische sector terecht, maar mijn droom heb ik nooit opgegeven. Toen ik 55 jaar werd, ben ik er aan begonnen. Ik volgde 2 jaar brouwerijschool en een cursus distillator in Hasselt. En ik startte met een eigen laboratorium in mijn woning in de Groenstraat."


Voor het brouwen van het bier trokken Hugo en Louis naar een kleine brouwerij in Gent. "Maar het blijft de bedoeling om snel een eigen brouwerijtje in Asse op te starten", vertelt Hugo. "Dit is dan ook een echt Asses bier. Eerst wilden we ons bier de naam 'De Koperen Duvel' geven, maar dat wilden ze bij Brouwerij Moortgat niet omdat de connectie met Duvel dan speelt. Daarom kozen we voor De Koperen Markies. Die naam is niet zo vergezocht. De Groenstraat, waar ik woon, heette vroeger de Markiesdreef."


Het nieuwe bier heeft een alcoholpercentage van 9 procent en werd gemaakt met vijf soorten granen en drie soorten hop. "Het is een heel toegankelijk bier. Het accent ligt op de moutsmaak. Het bier is niet bitter, maar lekker en rijk van smaak."


De inwoners van Krokegem mochten tijdens de jaarlijkse kermis al een eerste keer proeven. Volgend jaar willen Hugo en Louis ook een echte Krokegemse tripel op de markt brengen. De kermisbezoekers mochten in de parochiezaal alvast een papiertje invullen met een goede suggestie voor een naam. (WDS)