Nationale staking: De Lijn en Delhaize liggen plat

De nationale staking is in de regio van Asse vooral merkbaar bij De Lijn en het distributiecentrum van Delhaize in Zellik.

Op de lijn Brussel-Aalst reed geen enkele bus uit. Aan de stelplaats in Asse werd geen stakingspiket gehouden maar geen enkele bus reed uit.

In de industriezone Broekooi in Zellik waren vakbondsmilitanten wel actief. De industriezone werd door de politie afgesloten. Geen enkele vrachtwagen raakte het distributiecentrum binnen. “Wij staken omdat onze werknemers meer koopkracht willen”, zegt Kristof De Schepper van de christelijke vakbond. “Grote spelers op de markt maken woekerwinsten en aandeelhouders willen altijd maar meer en meer. Maar wij moeten intussen wel voor hetzelfde loontje blijven werken.”

Bij de socialistische vakbond klinkt een gelijkaardige uitleg. “We stellen vast dat steeds meer mensen moeite hebben om op het einde van de maand hun rekeningen te betalen”, zegt Fabrice Di Francesco van het ABVV. “En ja, dat is de fout van deze rechtse regering. Wij gaan echt wel op achteruit.”

De bussen van De Lijn reden de stelplaats niet uit.
Mozkito De bussen van De Lijn reden de stelplaats niet uit.

De actievoerders hielden werkwilligen niet tegen. “Maar op uitzondering van enkele bedienden hebben we niemand zien binnen gaan”, luidt het.

Om de tijd te doden, bleven enkele tientallen actievoerders op de parking staan. Een stuk barbecuevlees en een blikje bier moeten de kou helpen verbijten.

De staking in Zellik houdt nog tot 22 uur vanavond aan.

De leden van de socialistische en de christelijke vakbond hielden elk hun eigen barbecue.
Mozkito De leden van de socialistische en de christelijke vakbond hielden elk hun eigen barbecue.
De stakers hielden een barbecue op de parking van Delhaize.
Mozkito De stakers hielden een barbecue op de parking van Delhaize.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.