Hopduvelfeesten alweer (h)op en top

MEER DAN 20.000 BEZOEKERS VOOR EERBETOON AAN BIERCULTUUR

Honderden bezoekers vergapen zich aan het vuurwerkspektakel.
Mozkito Honderden bezoekers vergapen zich aan het vuurwerkspektakel.
Met een optreden van Vlaanderens bekendste coverband Les Truttes werden de traditionele Hopduvelfeesten gisteravond in stijl afgesloten. De Hopduvel blijft de harten beroeren, want ook dit jaar zagen de organisatoren een stijging van het aantal bezoekers. "We klokken af op meer dan 20.000 mensen", luidt het trots.

De Hopduvelfeesten begonnen vrijdagavond al met een openingsspektakel en een optreden van Guga Baúl. Maar vooral op zaterdag was het drummen geblazen op het Boekfosplein. In de namiddag was er het kinderdorp, gevolgd door een optreden van de Ketnetband. Maar toen al leek duidelijk dat veel mensen uitkeken naar het optreden van de nieuwe god in showbizzland: Niels Destadsbader. "Om 14 uur al kregen we hier een groep van 50 vrouwen te zien die plaatsnamen voor het podium", zegt woordvoerder Dries De Weert. "Zij wilden vooral niets missen van het optreden van Niels en namen in de namiddag al hun plekje in voor een optreden dat pas om 21.45 uur zou beginnen. Niels Destadsbader is blijkbaar immens populair. We hebben een goede keuze gemaakt door hem op de affiche te zetten. We hebben 6.000 tickets verkocht voor zaterdagavond. Hadden het er een paar meer geweest, dan hadden we het festivalterrein moeten afsluiten want dan was de maximumcapaciteit bereikt."

De scouts van Zellik vertolken een hopduvel in de stoet.
Mozkito De scouts van Zellik vertolken een hopduvel in de stoet.

Hop in kunst

Op zondag was er de traditionele Hopduvelstoet. Dit jaar stapten 42 groepen mee op, goed voor meer dan 800 figuranten. "In de stoet gaven we een overzicht van de aanwezigheid van hop in de kunstgeschiedenis", zegt coördinator Joris Vanderveken van de Hopduvelstoet. "We zijn gestart met de voorlopers van de hopteelt. We brachten ook een ode aan de hoptaferelen die onze eigen kunstenaar Karel De Bauw ooit maakte. Ook de abdij van Affligem kwam aan bod. De monniken namen destijds het voortouw in het brouwen van bier en het verspreiden van de hopteelt." Zelfs het bekende Lam Gods kwam aan bod in de stoet. "Op dit schitterende schilderij is eveneens hop terug te vinden. En uiteraard hebben we ook onze eigen Hopduvel die over de Markt waakt. De groep van Tenberg bracht een ode aan dit bronzen kunstwerk."

De leden van de gemeenteraad krijgen een kwispel wijwater over zich heen van de groep van Kaudertaveerne.
Mozkito De leden van de gemeenteraad krijgen een kwispel wijwater over zich heen van de groep van Kaudertaveerne.

Hoog bezoek

De Hopduvelstoet kreeg bezoek van burgemeesters Eddie De Block uit Merchtem en Walter De Donder uit Affligem. Ook Cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) was een opmerkelijke aanwezige in de hoofdtribune. Hij kreeg van zijn partijgenoot Yoeri Vastersavendts een echt Hopduvel-shirt overhandigd. De stoet lokte dit jaar meer toeschouwers dan de voorbije edities. Vooral langs de N9 stonden de toeschouwers rijen dik om het spektakel te volgen. "Op vrijdagavond telden we al 4.500 bezoekers, op zaterdag 6.000 en op zondag opnieuw 4.500", weet Dries De Weert. "Als we daar ook nog eens de duizenden toeschouwers van de stoet bijtellen komen we vlot boven de 20.000 bezoekers. Dat is bijna een evenaring van het recordjaar 2012 toen Clouseau optrad en we het festivalterrein moesten afsluiten."


Het succes van de Hopduvelfeesten vertaalde zich ook in de indrukwekkende verkoop van drank. In een tijdspanne van 3 dagen werden 9.500 Duvels verkocht en meer dan 6.000 liter pintjes.

Het optreden van Niels Destadsbader lokte vooral veel vrouwen naar de eerste rijen voor het podiium.
Mozkito Het optreden van Niels Destadsbader lokte vooral veel vrouwen naar de eerste rijen voor het podiium.
Niels Destadsbader stal zaterdagavond de harten.
Mozkito Niels Destadsbader stal zaterdagavond de harten.
Tractorvereniging De Boerkes uit Affligem brachten de bekende abdij van Affligem in herinnering.
Mozkito Tractorvereniging De Boerkes uit Affligem brachten de bekende abdij van Affligem in herinnering.