Guga trapt Hopduvelfeesten af

3.000 BEZOEKERS ZIEN HOPDUVEL MET 'ZENNEBIEST' VECHTEN

Heel wat mensen zagen de Hopduvel het opnemen tegen het 'Zennebiest'.
Mozkito Heel wat mensen zagen de Hopduvel het opnemen tegen het 'Zennebiest'.
Meer dan 3.000 mensen hebben gisteravond het openingsspektakel bijgewoond van de traditionele Hopduvelfeesten in Asse. Blikvanger was de bekende stemmenimitator Guga Baul die de festivalweide probleemloos op zijn kop wist te zetten.

De Hopduvel houdt Asse dit weekend in de ban. De tweejaarlijkse feesten vormen een eerbetoon aan de teloorgegane hopcultuur. De regio rond Asse telde tot eind jaren 60 van vorige eeuw honderden landbouwers die dankzij de hopteelt hun gezin onderhielden. De talrijke hopvelden zijn intussen verdwenen, maar de mooie herinneringen herleven telkens weer tijdens de Hopduvelfeesten.


Ook gisteravond was dat het geval. De opening van de Hopduvelfeesten werd verzorgd door de 'Popduvels', een 14-koppige band van muzikanten van de pop- en jazzafdeling van de muziekacademie August De Boeck. Zij brachten covers van Bruno Mars, Ed Sheeran, Selah Sue, Ray Charles en Aretha Franklin.


"Voor onze leerlingen is dit podium fantastisch", vertelt coördinator Jeroen Capens. "Ze kunnen voor de eerste keer een soundcheck meemaken, hun muziek brengen voor duizenden mensen, zich nadien in de backstage begeven, ... Dat is echt wel kicken, zowel voor de leerlingen als voor mij (lacht). Onze band treedt ook vaak op in cafeetjes of op andere evenementen, maar de Hopduvel blijft toch wel iets speciaals."


Na de Popduvels was het openingsspektakel aan de beurt. Dit jaar werd dat spektakel gerealiseerd door culturele duizendpoot Pat Van Hemelrijck, die zijn jeugd in Asse doorbracht. Van Hemelrijck lanceerde speciaal voor Asse het 'Zennebiest', dat eigenlijk de grootstad Brussel moest voorstellen. Het Zennebiest nam het in een apart spektakel op tegen de Hopduvel uit Asse.


Een geslaagde opening was het gisteravond. En de Assenaars genoten ervan. Ook kandidaat-burgemeester Peter Verbiest, pionier van de vernieuwde Hopduvelfeesten, was tevreden. "In 1995 hebben we met zes oude knarren van jeugdhuis 't Bronneken de Hopduvelfeesten een nieuwe stijl gegeven", vertelt hij. "Toen zaten we nog op het marktplein en het secretariaat bevond zich boven café Malpertuus (lacht). Het evenement is sindsdien alleen maar blijven groeien. We beschikken in onze organisatie over de juiste mensen."


Na het openingsspektakel was het de beurt aan Radio Guga om de Boekfos helemaal op zijn kop te zetten. De volgende BV's die mochten aantreden waren Familie-acteur Jo Hens en Star Academy-winnares Katerine Avgoustakis, met hun partyband Level Six. Joost Robberechts, alias Zebedeus en nu DJ Joost, sloot de eerste feestdag.

Na het openingsspektakel, was het de beurt aan Radio Guga.
Mozkito Na het openingsspektakel, was het de beurt aan Radio Guga.