Familie Deriemaecker neemt afscheid van voormalige patisserie: “Ooit was dit het mooiste gebouw van Asse”

De patisserie van de familie Deriemaecker in 1981, net voor de sluiting.
Mozkito De patisserie van de familie Deriemaecker in 1981, net voor de sluiting.
De sloop van de oude gebouwen in Asse-centrum betekende vandaag een emotioneel moment voor de familie Deriemaecker. Stamvader Juul Deriemaecker bouwde het hoekgebouw in 1940 om er een patisserie en een tabakszaak in op te starten. De familie had zelfs een eigen tabaksmerk dat in die tijd flink wat bekendheid genoot.

De sloopkraan heeft zijn werk gedaan en de projectontwikkelaar kan amper wachten met de bouw van het gloednieuwe woonproject dat op de hoek van de Kalkoven (N9) en de Nieuwstraat moet verrijzen. Maar tegen de gevallen stenen en de hopen puin kleeft voorgoed het levensverhaal van de familie Deriemaecker. Het hoekpand waar de voorbije jaren een Panos-winkel gevestigd was, dateert van 1940. Ondanks de dreigende inval van Duitse troepen, bouwde Juul Deriemaecker hier toen onverstoord zijn eigen handelspand waar hij een patisserie en een tabaksatelier zou opstarten. De bouwwerken zouden uiteindelijk tot 1942 duren. “Mijn peter was bakker maar hij combineerde zijn patisserie met een tabakshandel”, vertelt kleinzoon Erik Deriemaecker. “Op het gelijkvloers was de patisserie, terwijl de bovenverdiepingen gebruikt werden voor de tabak. De gedroogde tabaksbladeren werden gekocht in Amerika en kwamen hier in grote balen en houten kisten aan. Ons familiebedrijf beschikte al over een automatische goederenlift. Zo werden de grote ladingen naar de derde verdieping gehesen. De tabak werd door ons gesausd, gedroogd en versneden. Als kind heb ik dat nog zien gebeuren. De afgewerkte tabak werd in een pakje van ons eigen merk, Deriemaecker, gestopt. Onze pakjes werden gekocht door mensen die pijp rookten of hun sigaretten zelf rolden.”

Erik Deriemaecker en zijn moeder Christiane, die vlakbij de sloopwerf woont, keken gisteren toe hoe hun familiestuk werd afgebroken.
Mozkito Erik Deriemaecker en zijn moeder Christiane, die vlakbij de sloopwerf woont, keken gisteren toe hoe hun familiestuk werd afgebroken.

Omdat de patisserie enorm goed draaide, werd beslist om het tabaksatelier in 1964 stop te zetten. Zoon Walter Deriemaecker, de vader van Erik, zou de patisserie uiteindelijk nog voortzetten tot 1981. “Bij ons werden bijna geen broden gebakken, wij waren een gespecialiseerde banketbakkerij”, vertelt Erik. “Taartjes, biscuits, fruittaarten in alle soorten, we maakten het hier allemaal. Op het gelijkvloers hadden we ook een verbruikszaal met negen tafeltjes. Wij verkochten toen al eigen ijsbereidingen, met aardbeien en slagroom. Onze familie heeft hier mooie tijden meegemaakt. Ik sleet mijn jeugd hier. Het gebouw telde 27 kamers. Verstoppertje spelen was nergens zo plezant als hier.”

Na de sluiting van de patisserie, werd het gebouw nog verhuurd aan een immobiliënmakelaar en aan Panos. Toen bleek dat een projectontwikkelaar zowat alle huizen in de buurt had opgekocht, besliste de familie om ook het erfstuk te betrekken in de nieuwbouw. 

Christiane Van Geite in haar patisserie in 1980.
Mozkito Christiane Van Geite in haar patisserie in 1980.

“Ik heb altijd gezegd dat het gebouw nooit mocht afgebroken worden zolang ik leef”, zegt Christiane Van Geite (87), de moeder van Erik. “Het is uiteindelijk niet zo gegaan, en dat vind ik een beetje spijtig. Mijn man en ik hebben in dit gebouw heel hard gewerkt, dag en nacht zelfs.”

“Ooit was dit het mooiste en hoogste gebouw van Asse”, vervolgt Christiane. “Mijn schoonvader zag de dingen altijd groots. Vanuit de bovenverdieping hadden we zicht op Asse. Iedereen die hier toen passeerde, kende dit gebouw. Al mijn kinderen zijn hier geboren. Het zou wel heel erg zijn als ik dan zou zeggen dat de afbraak mij koud laat.”

De naam van de familie Deriemaecker stond nog altijd bovenop de oude toren die vandaag werd afgebroken.
Mozkito De naam van de familie Deriemaecker stond nog altijd bovenop de oude toren die vandaag werd afgebroken.
Het hoekgebouw van de familie Deriemaecker verdween vandaag onder de sloophamer.
Mozkito Het hoekgebouw van de familie Deriemaecker verdween vandaag onder de sloophamer.

Lees ook: Sloopkraan beukt huizenrij op hoek Nieuwstraat/N9 tegen de vlakte (VIDEO)
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Emile De Smedt

    Als uitgeweken Assenaar en tijdje gewerkt bij Juul doet het mij wel iets.Als jongknaap samen met Wilfried en Walter in jeugdbeweging,in Volksdans"Hopduvel"doet het mij wel iets.Kom ik nu in de gemeente is het precies vreemde wereld.Waar is Borreken,den drukker,dikke Jef,de Fluit,groot hotel,schipper en zoveel anderen.Luitige tijd,na patisserie zaten Wilfried,Hugo en ik helemaal boven tabak in puntzakjes te steken,of tabak te mengen,te drogen,te snijden.Het is over en uit.

Video