Echtgenoot aangehouden na plotse dood Marie-Jeanne (66): "Ze was altijd gedienstig en gedreven"

DORP ROUWT OM PLOTSE DOOD VAN 66-JARIGE MARIE-JEANNE

De woning van het koppel waar het drama zich afspeelde.
Foto Mozkito De woning van het koppel waar het drama zich afspeelde.
Het parket van Halle-Vilvoorde heeft de echtgenoot aangehouden van de 66-jarige Marie-Jeanne B. Zij werd woensdag dood aangetroffen in haar woning in de Breker. Volgens het parket zijn "er aanwijzingen dat het slachtoffer door verstikking om het leven kwam".

"We hebben zelf nog geen enkel idee over wat er zich precies heeft afgespeeld", klinkt het bij één van de zonen van het koppel. "Het is ook voor ons nog een raadsel, dus veel kunnen we er niet over kwijt."

De familieleden zijn verder nog te zwaar aangeslagen om te reageren. Het plotse overlijden van de gepensioneerde vrouw raakt ook heel wat mensen in een kleine gemeenschap als Kobbegem. Zelf woonde ze al meer dan dertig jaar met haar echtgenoot in een woning in het wijkje aan de Brusselsesteenweg. Nog geen veertig woningen staan er, allemaal ingesloten en wat weggestoken door de verschillende bedrijven die er zich in de loop der jaren hebben gevestigd.

"Dat dit is moeten gebeuren heeft ons allemaal met verstomming geslagen", klinkt het. "Er lijkt iets verdachts te zijn aan haar overlijden, maar wat weten we niet. We zagen enkel hoe de hulpdiensten hier toestroomden en Marie-Jeannes man hebben meegenomen naar het ziekenhuis. De brandweer ging ook plots met een ladder het huis in, wat vreemd is aangezien de woning enkel uit een gelijkvloerse verdieping bestaat."

Geen contact

Het zou wel een buur zijn die het tragische voorval ontdekte. "De zonen kregen al twee dagen geen contact meer met hun ouders", vertelt een buurtbewoner. "Abnormaal, want ze hadden bijna elke dag contact. Daarom is een buur die een sleutel van het huis heeft een kijkje gaan nemen. Die persoon ontdekte de overleden vrouw, maar ook haar echtgenoot was aanwezig. Die buur heeft dan een dokter en de hulpdiensten gebeld."

Het parket besloot om een onderzoeksrechter te vorderen voor doodslag. Er zouden aanwijzingen zijn dat het slachtoffer door verstikking om het leven kwam. "De partner van het slachtoffer ligt nog steeds in het ziekenhuis, maar kon intussen verhoord worden. Hij werd door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst op verdenking van doodslag. De raadkamer zal dinsdag beslissen of zijn aanhouding al dan niet bevestigd wordt", zegt parketwoordvoerster Carol Vercarre.

Stille kracht

Het koppel stond bekend als zeer behulpzaam en altijd in de weer. Marie-Jeanne was bestuurslid van KVLV Kobbegem. "Een groot verlies voor ons", klinkt het daar. "Het valt niet te vatten. Zij was de stille kracht die er altijd was. Als we iets vroegen was niets haar te veel. Ze was ook een van de drijvende krachten achter Kobbegem Kermis. Ze was enorm gedienstig en vormde een liefdevol koppel met haar man."

Ook de man zette zich in voor de buurt en sprong hier en daar bij om klusjes uit te voeren.

"Zo was er een buurvrouw waar hij een viertal jaar voor heeft gezorgd", weten buren. "Net voor haar man overleed, had hij hem dat beloofd. Hij deed boodschappen, vervoerde haar, reed het gras af enzovoort tot ze in een rusthuis belandde. Wel bleek hij te kampen met geldproblemen. Meermaals leende hij geld van mij en andere buren, iets wat zij niet mocht weten. Onlangs betaalde iemand nog een factuur van Telenet voor hem. Eerder dit jaar zei hij tegen mij nog dat hij hun huis ging verkopen, maar dat leek mij geen goede oplossing. De man zou ook een verslaving aan krasloten hebben gehad, wat waarschijnlijk de basis vormde van de problemen. Misschien is het hem allemaal te veel geworden..."