Brandweer moet eigen kazerne blussen

VUUR IN LEEGSTAAND GEBOUW WERD AANGESTOKEN

Brandweermannen aan hun voormalige kazerne. Doordat ze het gebouw goed kennen, kon er ook erg vlot geblust worden.
Mozkito Brandweermannen aan hun voormalige kazerne. Doordat ze het gebouw goed kennen, kon er ook erg vlot geblust worden.
Brandweermannen van de zone Vlaams-Brabant West hebben in de nacht van donderdag op vrijdag hun eigen voormalige kazerne moeten blussen. Rond 0.30 uur werd de brand opgemerkt aan de achterzijde van het leegstaande gebouw, waar de Hopmarkt gelegen is. Het gaat om kwaad opzet.

Het was alleszins een niet-alledaagse interventie. Rond 0.45 uur werd de brandweer opgeroepen voor een brand aan de Hopmarkt, in het centrum van de gemeente. "Aanvankelijk leek het te gaan om de voormalige feestzaal 't Smis", zegt kapitein Jeroen Eeckelaers van de brandweer. Maar dat bleek niet te kloppen. Verschillende brandweermannen die uitgestuurd werden, hadden zelf jaren doorgebracht in de voormalige kazerne naast 't Smis, en hadden dan ook meteen door dat de brand daar woedde. "Dat je je eigen kazerne moet blussen: vaak ga je het niet meemaken", vervolgt Eeckelaers. "Dat onze mannen het gebouw kenden, is wel een enorm voordeel gebleken tijdens de bluswerken. Uiteindelijk bleek het vuur te woeden in een oud archieflokaal, net onder het dak en een lichtkoepel. Die koepel was volledig weggesmolten, waardoor alle rook langs daar naar buiten kon. Enkele kasten met prullen gingen in de vlammen op, maar veel meer dan dat stond er ook niet."

Mozkito

Ongewenst bezoek

Gezien het gebouw al drie jaar leegstaat, de elektriciteit niet langer aangesloten is en er regelmatig ongewenst bezoek over de vloer komt, werd er al snel uitgegaan van kwaad opzet. Een branddeskundige, aangesteld door het parket Halle-Vilvoorde, kwam enkele uren na de bluswerken ter plaatse, en bevestigde dat vermoeden van brandstichting. De lokale politie heeft een onderzoek geopend.

Sloopwerken

Zware gevolgen heeft de brand evenwel niet, gezien het gebouw toch tegen de vlakte gaat. De brandweerpost Asse verhuisde eind 2014 al naar een splinternieuw gebouw op de Asphaltcosite, in de omgeving van het station. De sloopvergunning laat de gemeente sinds gisteren toe om ook effectief werk te maken van de afbraak. "Maar een startdatum is er nog niet", zegt Michel Vanhaeleweyck (Open Vld), schepen van Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw. "In een eerste fase zullen de oude feestzaal 't Smis en de brandweerkazerne gesloopt worden. Daarna komen er extra parkeerplaatsen en groeninplanting. En dan is het wachten tot de uitvoering van de definitieve plannen. We denken in de richting van woon- en winkelruimtes, maar daar is nog geen zekerheid over. Een termijn evenmin."


Van Haeleweyck bevestigt ook dat de gebouwen regelmatig ongewenst bezoek krijgen. "Vooral 't Smis blijkt populair te zijn", weet hij. "Maar het is duidelijk dat dit echt gevaarlijk is: essentiële veiligheidsvoorzieningen zijn er al lang niet meer aanwezig. Het is dus duidelijk dat die gebouwen zo snel mogelijk gesloopt moeten worden."