Was wurging moord of doodslag?

RENS VAN HERK STAAT TERECHT VOOR DOOD KERSVERSE ECHTGENOTE

In juli kwam Van Herk nog met de fiets naar de rechtbank.
Foto Jef Van Nooten In juli kwam Van Herk nog met de fiets naar de rechtbank.
Moord of doodslag? Daarover buigt de rechtbank zich vandaag op het proces tegen Rens Van Herk (50) uit Arendonk. De man bracht in februari 2015 zijn Argentijnse echtgenote Marta Fleitas (47) om het leven. Het koppel was amper drie maanden voordien getrouwd. "Ik kan me niet herinneren wat er juist gebeurd is", hield Van Herk steevast vol.

Op 8 februari 2015 viel de politie de woning van Rens Van Herk en Marta Fleitas binnen aan Onder d'Eike in Arendonk. De inval kwam er nadat de politie onrustwekkende meldingen had gekregen van hun familie. Ze hadden enkele afspraken gemist en lieten ook al een paar dagen niks van zich horen.

Polsen overgesneden

Nadat agenten zich toegang tot de woning hadden verschaft, werd duidelijk waarom. Marta Fleitas lag dood in de woning. Ze was gewurgd.


Door Rens Van Herk, een fervent motorrijder met wie ze drie maanden voordien in het huwelijksbootje was gestapt. De agenten troffen ook Van Herk aan in de woning. Hij had ogenschijnlijk een zelfmoordpoging ondernomen door zijn polsen over te snijden, maar kon worden gered. Een lijkschouwing bracht aan het licht dat Van Herk zijn echtgenote al twee dagen voordien al om het leven had gebracht.


Van Herk, die zijn vrouw in 2008 had leren kennen tijdens een reis in Argentinië, werd aangehouden door de onderzoeksrechter in Turnhout. Na een verblijf in de ziekenboeg van de gevangensis in Brugge, verhuisde hij naar de gevangenis in Turnhout. Daar zou hij slechts minder dan één jaar achter de tralies zitten. Op 6 januari vorig jaar, elf maanden na de dodelijke wurging van zijn vrouw, mocht Van Herk de gevangenis verlaten. Sindsdien zit hij zijn voorhechtenis thuis uit met een enkelband, in dezelfde woning aan Onder d'Eike waar de feiten zich hebben afgespeeld. Zelf hoopte hij al enkele maanden eerder naar huis te mogen terugkeren. In juli 2015 had zijn advocaat een eerste keer om een enkelband verzocht. De raadkamer in Turnhout ging ook ook enkele keren in op dat verzoek, maar door beroepsprocedures van het parket duurde het uiteindelijk nog tot januari 2016. Om niet te veel aan Marta herinnerd te worden in de woning, heeft Van Herk zijn huis intussen wel anders ingericht. Het bed waarin ze samen sliepen, had hij door familie al laten weg halen toen hij nog in de gevangenis zat. Hij slaapt nu in een oud bed dat nog in de kelder stond. Hij heeft in de woning wel een herdenkingshoekje gemaakt voor Marta.

Totaal onverwacht

De autopsie maakte duidelijk dat Fleitas gewurgd is. Van Herk ontkent niet dat hij dat gedaan heeft, maar beweert dat hij zich de feiten niet kan herinneren. Daardoor blijft het tot op de dag van vandaag onduidelijk wat er zich rond 6 februari 2015 precies heeft afgespeeld in de woning. "We hadden sinds een jaar relationele problemen. Maar ik kan me niet herinneren welke druppel de emmer heeft doen overlopen", verklaarde Van Herk daarover.


Voor mensen die Van Herk kennen, kwam het nieuws alleszins onverwacht. De Nederlander staat bekend als een aimabel man. "Het waren twee heel fijne, minzame en normale mensen. Dit heeft niemand zien aankomen", klonk het destijds bij buurtbewoners. "In december waren we nog allemaal uitgenodigd op een brunch bij hen thuis om hun huwelijk mee te vieren. Dat was een heel gezellige dag. We hebben ook toen helemaal niks gemerkt. Heel gek dat zoiets bij hen kon gebeuren. Zeker ook omdat ze nog zoveel plannen hadden samen."

Zoon burgerlijke partij

Slachtoffer Marta Fleitas heeft een zoon (29) uit een eerdere relatie. De man woont in Spanje. Hij stelt zich vandaag burgerlijke partij tegen Van Herk. Volgens nabestaanden heeft Van Herk vooraf de moord gepland, en is er dus sprake van moord. Van Herk en zijn advocaat ontkennen dan weer dat er sprake is van voorbedachtheid. Zij zullen de rechtbank proberen te overtuigen dat het om doodslag gaat.


Van Herk beseft dat hij na zijn proces waarschijnlijk opnieuw voor een tijdje achter de tralies zal belanden. Nadien hoopt hij nog iets van zijn leven te kunnen maken.