Vrij Kermis verwacht recordaantal vogelpikkers

Trappen maar én gooien dat pijltje.
Ton Wiggenraad Trappen maar én gooien dat pijltje.
In het Arendonkse gehucht Voorheide, beter bekend als 'de Vrij', stappen de kermisgangers dit weekend voor het honderdste jaar op hun fiets om te gaan 'vogelpikken'. De organisatie verwacht dat het record van 2.260 deelnemers van vorig jaar verbroken wordt.

De volksspelen van Vrij Kermis vieren dit weekend hun honderdste verjaardag. Vroeger is er onder meer aan ringsteken en 'wijven kruien' gedaan, nu blijft alleen de vogelpik op de fiets nog over. "Een enorm populaire traditie", legt Bart Vosters van het kermiscomité uit. "Op zich stelt dat vogelpikken niet zoveel voor, maar het zorgt wel voor een schitterende sfeer. Het is de aanleiding voor iedereen om zich hier drie dagen te amuseren. Iedereen kijkt er enorm naar uit. De jongste jaren wordt de vogelpik ook steeds meer een half carnavalsfeest met heel veel mensen die verkleed op de fiets stappen. De groepen die naar hier komen met speciaal gemaakte T-shirts worden elk jaar talrijker. Echt heel leuk. De mensen nemen er speciaal vakantie voor."


De organisatoren leveren ook een extra inspanning. "We hebben al enkele jaren wat geld opzij gezet om dit jaar iets speciaal te kunnen doen. Zo krijgt iedereen een enveloppe met een zonnebril, een balpen, een sticker, een kraslotje om drankbonnen te kunnen winnen en een lege frietzak die tijdens de kermis één keer gratis gevuld mag worden met frietjes."

Toeschouwers monsteren deelnemers die hun beurt afwachten.
Ton Wiggenraad Toeschouwers monsteren deelnemers die hun beurt afwachten.

Engelsman

Vorig jaar kwam een recordaantal van 2.260 deelnemers vogelpikken. "We mogen nu een record aan voorinschrijvingen noteren. We verwachten dat we ons totale record gaan breken. Misschien stappen zondag voor het eerst meer dan duizend mensen op de fiets. Het zou fantastisch zijn om dat record te koppelen aan deze feesteditie. We horen heel wat verhalen van mensen die al jaren niet meer geweest zijn, maar voor deze editie toch willen langskomen. Zo zou een Engelsman weer deelnemen die in de jaren 70 enkele keren voor vogelpik op de fiets naar Arendonk kwam. Dat zou fantastisch zijn." (BHR)