N-VA en CD&V op weg naar nog eens 6 jaar

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN ARENDONK

Coalitiepartners N-VA en CD&V hadden de voorbije legislatuur een ruime meerderheid van 15 op 23 zetels. Beide partijen kunnen het ook goed met elkaar vinden. De kans lijkt groot dat ze de komende zes jaar samen verder blijven besturen.

Burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA) hoopt dat de kiezer hem ook de komende zes jaar als burgemeester wil zien. "We hebben het gevoel dat de mensen heel tevreden zijn over het beleid de voorbije zes jaar. Ik hoor ook van de mensen dat ze mij heel graag als burgemeester hebben omdat ik heel dicht bij de mensen zelf sta", zegt Kristof Hendrickx. Of N-VA de komende legislatuur opnieuw CD&V prefereert als coalitiepartner? "We zullen zien welke kaarten worden gelegd door de kiezer. Maar ik ben wel voorstander van een voldoende grote meerderheid die representatief is voor de Arendonkse bevolking. We moeten een grote, stabiele meerderheid hebben. En liefst met slechts twee partijen. Een naam ga ik er nu niet op plakken. Ik kan alleen maar zeggen dat we de voorbije zes jaar op een heel goede manier hebben samengewerkt met CD&V."


CD&V moest zes jaar geleden een paar zetels inleveren. Luc Bouwen hoopt die nu terug te winnen. Dat maakt CD&V mogelijk groter dan N-VA waardoor de sjerp van partij kan wisselen. "We willen terugkeren naar de periode dat we met 9 zetels in de gemeenteraad zaten. Ik heb het gevoel dat de burger tevreden is over de grote lijnen van ons beleid", zegt Luc Bouwen. "Voor CD&V zijn er twee belangrijke zaken bij een coalitievorming. Inhoudelijk moeten programmapunten dicht genoeg bij elkaar liggen. Daarnaast willen we vooral een stabiele groep, een coalitie die groot genoeg is."


Voor sp.a/Groen en Arendonk Positief wacht de moeilijke taak om de coalitie te breken. "We hopen zelf te groeien naar 5 zetels. Maar de coalitiepartners moeten al serieus verliezen om hun meerderheid kwijt te geraken. We hopen echter dat we één van die twee partijen kunnen charmeren met onze stijl en inhoud, zodat we toch kunnen inbreken in deze coalitie", zegt Gunther Hendrickx (sp.a/Groen). Arendonk Positief kwam zes jaar geleden een aantal stemmen te kort voor een vierde zetel. "Die hopen we dit keer wel te halen, en zo 1 zetel te groeien", zegt Benny Maes. (JVN)