DE PARTIJEN DOORGELICHT

ARENDONK

sp.a-Groen:

De socialisten behaalden zes jaar geleden vier zetels. Dit keer bundelen ze de krachten met Groen, een partij die er vorige keer niet bij was. De kartellijst rekent op gemeenteraadslid Gunther Hendrickx als lijsttrekker. Vanop die plaats behaalde de sp.a'er zes jaar geleden 617 voorkeurstemmen. De kartellijst wordt met Tom Claessen geduwd door iemand van Groen. Sp.a en Groen staan nu samen op één lijst, maar het is niet uitgesloten dat ze na de verkiezingen als twee aparte fracties verder gaan.

N-VA:

N-VA trok zes jaar geleden voor het eerst in Arendonk met een eigen lijst naar de kiezer. Met succes. De partij werd meteen de grootste in het dorp, en lijsttrekker Kristof Hendrickx kreeg de meeste voorkeurstemmen van alle Arendonkse kandidaten achter zijn naam. De huidige burgemeester werd dan ook logischerwijze opnieuw lijsttrekker voor N-VA. Schepen An Hermans staat op plaats 2, OCMW-voorzitter Kenny Viskens op plaats 3.

CD&V:

Nest Buijs moest zes jaar geleden als burgemeester het onderspit delven tegen N-VA. De oud-burgemeester heeft intussen de politiek verlaten. De christendemocraten rekenen nu op schepen en ervaren rot Luc Bouwen als lijsttrekker. Schepenen Joke Segers en Ann Hermans staan respectievelijk op plaatsen 2 en 4. Met Maud Vosters op de 9de plaats staat ook de dochter van oud-schepen Bart Vosters op de lijst. CD&V zakte zes jaar geleden terug tot 7 zetels, maar kon door een (ruime) coalitie met N-VA wel mee het beleid blijven maken.

Vlaams Belang:

Vlaams Belang trekt met een lijst van vijf kandidaten naar de kiezer. De lijst wordt dit keer getrokken door Joannes Wijnen, het enige gemeenteraadslid dat Vlaams Belang in deze legislatuur telde. Silvy Van Beers, zes jaar geleden nog lijsttrekker, duwt dit keer de lijst.

Arendonk Positief:

De lokale partij Arendonk Positief zet opnieuw gemeenteraadslid Benny Maes bovenaan de lijst. Hij was zes jaar geleden goed voor 649 voorkeurstemmen. De twee andere gemeenteraadsleden van de partij staan op plaatsen 13 en 22. Lijstduwer is Davy Cools. Arendonk Positief zakte zes jaar geleden van 4 naar 3 zetels. De partij kwam een paar stemmen te kort om haar 4 zetels te behouden.