Brentjens wil meedoen aan kiesstrijd

EX-BURGEMEESTER WEET NOG NIET OP WELKE LIJST HIJ OPKOMT

Oud-burgemeester Erwin Brentjens.
Foto Ton Wiggenraad Oud-burgemeester Erwin Brentjens.
Anderhalf jaar nadat hij als raadslid ontslag heeft genomen uit de gemeenteraad, is oud-burgemeester Erwin Brentjens van plan terug te keren naar de politiek. Hij wil volgend jaar opkomen bij de verkiezingen. "Ik heb nog niet de kans gehad me te bewijzen", motiveert hij zijn intentie. Brentjens weet weliswaar nog niet op welke lijst hij zal staan.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 schopte Erwin Brentjens het als lijsttrekker van N-VA tot burgemeester van Turnhout. Hij zou de sjerp minder dan een jaar dragen. Samen met de rest van N-VA belandde hij op de oppositiebanken nadat de onbestuurbaarheid van de stad was uitgeroepen. Dat was een gevolg van zware interne strubbelingen binnen de partij. Brentjens bleef nog enkele jaren actief als oppositieraadslid, maar besliste anderhalf jaar geleden de gemeenteraad te verlaten.

"Sta in het krijt"

Eén jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, op 14 oktober 2018, begint het opnieuw te kriebelen bij Erwin Brentjens. "Na wat er allemaal gebeurd is in Turnhout, zijn er veel mensen naar mij gekomen die zeggen dat ze het betreuren dat ik geen kans heb gekregen om me te bewijzen. Ik sta eigenlijk nog in het krijt bij die mensen. Daarom wil ik alsnog iets betekenen voor deze stad en de inwoners. Ik heb ook nog de energie om dat te doen. Maar als ik ècht iets wil betekenen voor de stad, kan dat alleen via politieke weg", motiveert Erwin Brentjens.


En dus hoopt Erwin Brentjens volgende legislatuur een comeback te maken in het stadsbestuur. Het is nog onduidelijk met welke partij dat zal zijn. Hij kreeg naar eigen zeggen al verscheidene voorstellen, maar hield voorlopig de boot af. "Zo kreeg ik een voorstel om kopman te worden van een plaatselijke Lijst Dedecker. Er is ook een vraag gekomen uit de buik van de samenleving in Turnhout, zeg maar de sociale- en vrijwilligerssector. In die hoek leeft het idee om een plaatselijke lijst op poten te zetten. Ik werd gevraagd om mee te doen. Ook die boot heb ik afgehouden omdat er in Turnhout sowieso al één of twee plaatselijke lijsten opkomen."

Geen Lijst Brentjens

Sommige aanhangers vroegen Erwin Brentjens met een eigen lijst op te komen. 'Lijst Brentjens'. Dat ziet de oud-burgemeester niet zitten. "Ik wil niet dat een lijst alleen maar om mijn persoon draait. Je moet naar de verkiezingen gaan met een project en heel veel mensen die er voor willen gaan. Het is niet mijn stijl met een éénmanspartij te komen."


Erwin Brentjens bezit nog steeds een lidkaart van N-VA, maar het lijkt uitgesloten dat hij een plaats zal krijgen op de lijst van die partij. "Erwin is een overtuigd Vlaams nationalist. Maar onder zijn bewind is het fout gelopen in Turnhout. Wij willen met een nieuwe ploeg opkomen, en het verleden begraven. Hij draagt niet alle schuld van wat er toen is misgelopen. En Erwin is een goed mens, maar het ligt te moeilijk om de politicus Erwin Brentjes terug in onze rangen te sluiten", luidt de reactie bij N-VA.