"Uitbarsting na maandenlange vernedering"

MAN DIE VROUW WURGDE RISKEERT 20 JAAR MAAR VRAAGT ZELF DE VRIJSPRAAK

Na de zitting van de correctionele rechtbank vormden vrienden en familie een menselijk schild om Rens Van Herk, achteraan met een kap over zijn hoofd, af te schermen voor de camera's.
Foto JVN Na de zitting van de correctionele rechtbank vormden vrienden en familie een menselijk schild om Rens Van Herk, achteraan met een kap over zijn hoofd, af te schermen voor de camera's.
Het vonnis in het proces tegen Rens Van Herk (50) uit Arendonk kan alle kanten uit. De maximumstraf van twintig jaar voor doodslag, zoals de aanklager vordert. Of een vrijspraak, zoals de verdediging vraagt. Volgens zijn advocaten moet Van Herk vrijuit gaan omdat hij Marta wurgde uit onweerstaanbare drang. "Een uitbarsting van opgekropte woede na maandenlange vernederingen."

Over de doden niets dan goed... Maar dat gold gisteren niet voor Marta Fleitas (47). De persoonlijkheid en het karakter van de Argentijnse vrouw zijn twee uur lang met de grond gelijk gemaakt door de advocaten van Rens Van Herk. 'Ziekelijk jaloers', 'Spaanse furie' en 'gewelddadig'... Het waren maar enkele van de harde woorden die Tim Smet en Vincent Andries gebruikt hebben om Marta te beschrijven. De advocaten wilden op die manier aantonen dat Rens Van Herk handelde uit onweerstaanbare drang toen hij zijn echtgenote minutenlang de keel dicht kneep. "Marta was een vrouw met twee gezichten. Ze was stikjaloers en had regelmatig woede-uitbarstingen. Ze zat voortdurend op zijn kap. Niks was goed genoeg voor haar. Ze hield hem zelfs weg van familie en vrienden. Wie op bezoek wilde komen, moest eerst een telefonische afspraak maken", zegt raadsman Tim Smet.

Bericht naar vriendin

Het ging volgens de verdediging van kwaad naar erger toen Marta een Facebookbericht las dat Rens naar een Turkse vriendin had gestuurd. "Vanaf toen liep alles fout. Ze begon hem te verwijten, te slaan, te bespuwen, ... Elke dag had hij schrik om naar huis te gaan. Hij wist dat elk verkeerd woord kon ontaarden in een vechtpartij. Maar hij was toch zo ongelooflijk verliefd op haar. Daarom bleef hij proberen de situatie op te lossen."


Ondanks de relationele problemen, trouwden ze met elkaar. Dat bracht geen verbetering, integendeel. Zowel op de trouwdag zelf als de dagen nadien gingen de ruzies voort. Zeven dagen na hun huwelijk probeerde Van Herk zelfmoord te plegen door zich met zijn auto terug te trekken in een bos en zich te vergassen. 'Doe het volgende keer goed' en 'Als je me blij wil maken, moet je sterven' zou Marta nadien tegen Rens gezegd hebben.

Flesje bier naar het hoofd

Toch bleef Van Herk voor zijn vrouw door het stof kruipen. Tot die bewuste avond op 6 februari 2015. "Rens wilde gaan slapen, maar mocht dat niet van Marta. Ze gooide hem een flesje bier naar het hoofd. Het viel kapot tegen de muur. Rens heeft de scherven opgeruimd en heeft haar een nieuw bierflesje gegeven. Ook dat kreeg hij naar zijn hoofd geslingerd. Toch ging hij de confrontatie niet aan. Hij zei opnieuw dat hij wilde gaan slapen, en kreeg een vuist tegen zijn gezicht. Op dat moment zijn de stoppen doorgeslagen. De emmer der vernedering was eindelijk over gelopen. Het was een uitbarsting van opgekropte woede. Als dit geen onweerstaanbare drang is, kan dat artikel in de wet beter geschrapt worden."


De openbare aanklager ziet geen onweerstaanbare drang. "Er ging op dat moment geen onmiddellijke dreiging uit van Marta." De aanklager ziet ook geen bewijzen voor voorbedachtheid, waar de burgerlijke partij op aandringt. "De intentie tot doden is wel bewezen. Hij keek haar recht in de ogen toen hij haar wurgde. En hij portretteert haar wel als een moeilijke dame, als een Spaanse furie. Maar dat is een eenzijdige versie. Ik vraag de maximumstraf voor doodslag: twintig jaar cel", vordert aanklager Wim Smets.


Volgens Tom Van Gestel en Norina Flaviani, advocaten van de zoon van Marta, is Van Herk schuldig aan moord. "Hij ging los om met de vrouwen. Marta had dat ontdekt. Wellicht wilde ze scheiden, maar Rens duldde niet dat ze hem zou verlaten. Daarom moest ze dood", zeggen Van Gestel en Flaviani.

Zwart gat

De burgerlijke partij wees ook op het manipulatieve karakter van Rens Van Herk. "Hij heeft telkens zijn verklaringen gewijzigd. Op een bepaald moment verklaarde hij zelfs dat hij niet zeker wist dat hij het wel gedaan had. Hij herinnert zich alles van die avond, behalve waarom hij haar gewurgd heeft. Dat is een groot zwart gat. Hij weigert daar op te antwoorden. Hij zegt dat het hem te veel was geworden na een jaar van onderdrukking. Een paar maanden voordien is hij nog wel met haar getrouwd."


De advocaten van de nabestaanden stellen zich ook grote vraagtekens bij de zelfmoordpogingen van Rens Van Herk, zowel kort na het huwelijk als 'onmiddellijk' na de feiten. "Dat is pure quatsch. Volgens een deskundige is hij helemaal niet suïcidaal. Hij wil zich zo in een slachtofferrol duwen. Zelfbeklag is de rode draad in zijn verdediging. Zelfs in een brief die hij vanuit de gevangenis naar de zoon van Marta schreef, zit hij haar zwart te maken. Hij heeft totaal geen schuldinzicht."


Vonnis op 25 oktober.