Ga naar de mobiele website
^ Top

"Begrafenis kan niet wachten"

ZELFS EXPLOSIE IN KELDER WONING STOPT UITVAARTONDERNEMER CAERS NIET

De woning en het aanpalende funerarium van begrafenisondernemer Caers.
Foto Vanderveken De woning en het aanpalende funerarium van begrafenisondernemer Caers.
Een ontploffing heeft donderdagochtend de woning van begrafenisondernemer Caers aan Hertevelden in Arendonk onbewoonbaar gemaakt. Meteen nadat de ontploffing zich had voorgedaan, moest Staf Caers zich klaarmaken om een begrafenis in goede banen te leiden. "Toen ik thuis vertrok, kende ik de omvang van de schade zelfs nog niet. Een begrafenis kan nu eenmaal niet wachten."

Begrafenisondernemer Staf Caers en zijn echtgenote hoorden gisteren rond 7.30 uur een luide knal. In de kelder had zich een ontploffing voorgedaan. Toen de bewoners een kijkje gingen nemen, zagen ze dat alles vol rook hing. "Blijkbaar is de verwarmingsketel ontploft met een brandje tot gevolg."


De woning liep vooral rook- en waterschade op en is tijdelijk onbewoonbaar. Burgemeester Kristof Hendrickx ging ter plaatse, maar een noodwoning van de gemeente is niet nodig. "De bewoners hebben vier kinderen. Ze kunnen bij één van hen terecht", zegt burgemeester Kristof Hendrickx. "Het funerarium is intact, dat was belangrijk voor de begrafenisondernemer. Belangrijk is ook dat de bewoners niet fysiek gewond zijn geraakt."


Voor begrafenisondernemer Staf Caers werd het een hectische dag. Meteen nadat de ontploffing zich had voorgedaan, moest hij zich klaar maken om een begrafenis in goede banen te leiden. "Bij aankomst van de brandweer heb ik mijn ceremoniekledij genomen, ik ben bij de buren gaan douchen en ik ben vertrokken. Toen ik thuis vertrok, kende ik de omvang van de schade zelfs nog niet. Ik ben professioneel genoeg om eerst voor de mensen te zorgen. De begrafenis heeft geen enkele vertraging opgelopen. Een begrafenis kan nu eenmaal niet wachten. De mensen op de begrafenis hebben ook niks aan mij gemerkt."

Woning onder het roet

Pas later is bij de begrafenisondernemer duidelijk geworden wat er in zijn woning aan de hand was. "Pas in de namiddag, toen ik thuiskwam, kreeg ik het moeilijk. Omdat ik pas toen de omvang van de schade heb gezien. De woning hangt van onder tot boven onder de roet. Het is niet om aan te zien. Er zal nog lang gepoetst en verlucht moeten worden voordat we er terug kunnen wonen. Onze enige troost is dat het funerarium gevrijwaard is."


Op het moment van de ontploffing en brand bevonden zich twee lichamen in het funerarium. De uitvaartondernemer benadrukt dat de nabestaanden niet ongerust moeten zijn: het funerarium - en dus ook de lichamen - bleven volledig gevrijwaard. Er was enkel wat geurhinder in het gebouw door de brand in de aanpalende woning. "Door de brand is er even een stroomprobleem geweest. De koeling van het funerarium is uitgevallen, maar dat probleem was snel opgelost dankzij een stroomgroep en de hulp van Eandis", vertelt burgemeester Kristof Hendrickx.Meld een bug