Opnieuw restaurant in Prinsenhof

EINDELIJK NIEUWE EIGENAARS VOOR HISTORISCH PAND

Voormalige uitbaters Jean-Pierre Gallez en Greta d'Heygers met vastgoedmakelaar Jonas Vermeersch en Mania Mollie en Johan Deprez, de nieuwe eigenaars.
Charlotte Degezelle Voormalige uitbaters Jean-Pierre Gallez en Greta d'Heygers met vastgoedmakelaar Jonas Vermeersch en Mania Mollie en Johan Deprez, de nieuwe eigenaars.
Na negen jaar leegstand is het restaurant Prinsenhof verkocht aan Gullegemnaars Johan Deprez (50) en Mania Mollie (47). Zij vielen als een blok voor de charme van het gebouw, dat uit 1766 dateert en sinds kort een beschermd monument is. De nieuwe uitbaters willen de zaak volgend jaar heropenen.

Het Prinsenhof werd gebouwd als administratief centrum van de Ardooise dorpsheerlijkheid. In de 19de eeuw werd het statige pand, dankzij zijn strategische ligging aan de toenmalige hoofdwegen en onder de Ardooise brouwersfamilie Vanden Bussche, omgevormd tot herberg mét smidse.


Die horecafunctie bleef tot in 2008 een constante. Jean-Pierre Gallez en Greta d'Heygers baatten er 32 jaar lang een restaurant uit. Toen zij de zaak omwille van gezondheidsredenen stopten, zetten ze het gebouw te koop.

Het Prinsenhof staat al negen jaar leeg.
Joke Couvreur Het Prinsenhof staat al negen jaar leeg.

Struikelblok

Het duurde uiteindelijk negen lange jaren om een nieuwe eigenaar te vinden. Groot struikelblok bij de verkoop was de status van beschermd monument, die minister Bourgeois in 2010 aan het gebouw toekende. Die bescherming slaat zowel op de buiten- als de binnenkant van het gebouw. "Ik heb enkele jaren geleden nog persoonlijk aan minister Bourgeois gevraagd om het Prinsenhof te declasseren", aldus Jean-Pierre. "Maar ik heb er nooit meer iets van gehoord."

Karakter

Maar uiteindelijk is de kogel nu toch door de kerk. Buurman Jonas Vermeersch van Verjon Vastgoed wist de verkoop af te ronden. Nieuwe eigenaars zijn Johan Deprez (50) en Mania Mollie (47). "We zijn vrij toevallig op het Prinsenhof gebotst", vertelt het koppel. "We waren al een tijdje op zoek naar een pand met karakter om een zelfstandige activiteit te starten. Het was liefde op het eerste zicht met het Prinsenhof. Het gebouw is precies wat we zochten en het feit dat het een beschermd monument is, maakt voor ons niets uit. We hadden sowieso alle authenticiteit bewaard. Het is de bedoeling dat we in de loop van 2018 het Prinsenhof heropenen als horecazaak. Het eigenlijke concept zijn we nog op punt aan het zetten. Maar voor we kunnen openen, zullen er heel wat werken moeten gebeuren. Zo moet alles 100 procent conform met de voedselveiligheid gezet worden."


Jean-Pierre en Greta herinneren zich de dag in juli dat Johan en Mania voor het eerst naar het Prinsenhof kwamen kijken alsof het gisteren was. "We zijn blij dat we een nieuwe start kunnen maken. Het is raar dat het Prinsenhof uiteindelijk verkocht is, maar ook wel een opluchting. We zijn blij dat het opnieuw een horecazaak wordt en heel benieuwd naar wat Johan en Mania er zullen van maken. We wensen hen alle succes. Wij gaan ons nu focussen op de zoektocht naar een nieuwe thuis in Ardooie."


Johan en Mania zijn alvast op zoek naar oude foto's en documenten verbonden aan het Prinsenhof. Wie hen kan helpen, kan contact opnemen via mania.mollie@outlook.be.