Natte confetti op Sint-Maartensstoet

GURE WEER KAN PRET OP 36STE EDITIE NIET BEDERVEN

Deze cowboy gooit de confetti in het rond.
Joke Couvreur Deze cowboy gooit de confetti in het rond.
De 36ste Sint-Maartensstoet was, ondanks het gure weer, een succes. Niet minder dan 36 verenigingen marcheerden, reden en dansten door de Ardooise straten onder een tapijt van regen en zeepbellen, terwijl ze kwistig confetti en snoep over de paraplu's van de toeschouwers strooiden. Al waren de straten opvallend snel leeg eens de stoet gepasseerd was.

Dankzij twee grote zeepbelkanonnen van straatartiestengezelschap Ron Jaluai werden vanaf de start van de stoet continu duizenden zeepbellen de Ardooise markt op geblazen, volgens Ron Jaluai maar liefst 24.000 per minuut. Al moesten die bellen het wel opnemen tegen de regendruppels, die bij momenten het luchtgevecht leken te winnen. Na de eerste passage van de stoet bleven de meeste mensen dan ook niet buiten staan en zochten ze een droger plekje op.


"De grote tent liep meteen vol nadat de stoet de eerste keer gepasseerd was", zegt voorzitter Stefaan Devisschere.

Axelle en Gaelle zijn onder de indruk van de vogels, maar bang zijn ze allerminst.
Joke Couvreur Axelle en Gaelle zijn onder de indruk van de vogels, maar bang zijn ze allerminst.

2 Fabiola

"Bij de tweede passage waren er veel minder toeschouwers. Uiteraard hoop je altijd op goed weer voor de stoet, maar voor onze tent kon het eigenlijk geen kwaad dat het regende. Al van 's namiddags was het er gezellig druk voor de kindernamiddag en ook 's avonds zat het vol. De optredens waren een succes. Vooral 2 Fabiola was een schot in de roos. De hele tent, tot helemaal achteraan, danste mee. Het is al van Willy Sommers geleden dat we dat nog hebben meegemaakt."

Deze kleine Sint-Maarten groet de toeschouwers vanop zijn pony.
Joke Couvreur Deze kleine Sint-Maarten groet de toeschouwers vanop zijn pony.

Mooiste wagen

Maar vooraleer Patje Krimson het podium betrad, was het eerst nog tijd voor de prijsuitreiking voor de mooiste wagen, de mooiste groep en de publieksprijs. Opmerkelijk: het oudercomité van De Tassche won ze alledrie met hun droomkasteel van Sint-Maarten. "Een unicum", zegt Devisschere. "Omdat we echter geen drie prijzen kunnen geven aan één vereniging, hebben we beslist om de Landelijke Gilde en De Boomgaard, allebei tweedes, ook een prijs te geven."

Deze vreemde vogels zijn een creatie van het Nederlandse Birdmen.
Joke Couvreur Deze vreemde vogels zijn een creatie van het Nederlandse Birdmen.

Vreemde vogels

Dé blikvangers van deze 36ste stoet, die opnieuw het parcours van twee jaar geleden volgde, waren echter niet de zeepbellen, maar de drie vreemde vogels van Birdmen (NL), die plots opdoken in de stoet. De prehistorisch aandoende en spookachtig verlichte beesten stapten tussen de praalwagens door, pikten voorzichtig naar de tractoren en klapperden zelfs met hun vleugels, tot groot jolijt van zowel jong als oud. Ook de zusjes Axelle (7) en Gaelle (11) waren onder de indruk. "Ze zijn supercool", zegt Gaelle, die meteen meegeeft dat ze helemaal niet bang is van de gevleugelde monsters. "Je ziet toch dat er een meneer in zit? Het zijn geen échte, maar ze zijn heel tof."