Dronken doodrijder was net behandeld voor alcoholverslaving

NABESTAANDEN ROSA VANDERMERSCH DRINGEN AAN OP STRENGE STRAF

Op 11 mei 2016 werd Rosa Vandermersch in de flank aangereden op het kruispunt van de Hogeschuurstraat met de Oosthoekstraat in Ardooie door J.D. De veertiger had geen voorrang verleend. Rosa overleed ter plaatse.
Christophe Maertens Op 11 mei 2016 werd Rosa Vandermersch in de flank aangereden op het kruispunt van de Hogeschuurstraat met de Oosthoekstraat in Ardooie door J.D. De veertiger had geen voorrang verleend. Rosa overleed ter plaatse.
De 45-jarige doodrijder van Rosa Vandermersch (75) vraagt de Brugse politierechter om begrip te tonen voor zijn moeilijke persoonlijke situatie. De man uit Koolskamp reed in mei vorig jaar de vrouw dood met 2 promille alcohol in zijn bloed. Hij had pas kort voordien het ziekenhuis verlaten waar hij zich liet behandelen voor een alcoholverslaving. "Hopelijk krijgt hij een strenge straf. Zijn gedrag is onbegrijpelijk", zeggen de zonen van het slachtoffer.

Rosa Vandermersch (75) was die bewuste 11 mei 2016 op weg naar één van haar zonen. Op het kruispunt van de Hogeschuurstraat met de Oosthoekstraat in Ardooie, op een kleine afstand van het veevoederbedrijf dat ze jarenlang samen met haar man runde, werd haar Volvo links in de flank aangereden. Volgens het Brugse parket had de aanrijder geen voorrang verleend. Door de klap werd Rosa Vandermersch uit haar auto geslingerd. Ze werd nog gereanimeerd, maar overleed ter plaatse.

Rosa Vandermersch.
Lieven Samyn Rosa Vandermersch.

Begrip

Uit de vaststellingen bleek dat beklaagde J.D. (45) uit Koolskamp 2 promille alcohol in zijn bloed had. Bovendien reed de veertiger rond met een niet-verzekerd voertuig én was hij opvallend genoeg pas terug uit een ziekenhuis waar hij zich liet behandelen voor zijn alcoholverslaving. De zaak verscheen gisteren voor de Brugse politierechtbank. J.D. (45) kwam persoonlijk afgezakt en vroeg aan de rechter enig begrip te tonen voor zijn persoonlijke situatie.

90 km/ uur

"Ik besef dat ik fout was. Het zal ook nooit meer gebeuren", zei de beklaagde. Volgens zijn advocaat was de man niet op de hoogte van de specifieke verkeerssituatie op die plaats. "Mijn cliënt wist dus niet of hij daar wel of geen voorrang moest verlenen. Er was bovendien een omleiding bezig. Dat bemoeilijkte de zaak nog meer", klonk het verweer. De politierechter kon de excuses matig appreciëren.


"Als hij het écht niet wist, dan was dat een extra reden om voorzichtig te zijn. Wat is dat nu voor uitleg? Ook het verweer dat het nooit meer zal gebeuren, is hier al heel vaak opgevoerd. Ik moet erop toezien dat er in de toekomst niet opnieuw een dergelijk ongeval gebeurt."


Voor de hoge snelheid - hij reed met 90 kilometer per uur op smalle baantjes tijdens een omleiding - had de beklaagde een opvallend excuus. Hij besefte naar eigen zeggen niet dat hij zo snel reed. "Als dat zo is, dan dringt een levenslang rijverbod zich op", sneerde de rechter. Pijnlijk detail: ook in het verleden werd de veertiger al veroordeeld voor alcohol achter het stuur.

Strenge straf

De zonen van het slachtoffer kwamen afgezakt naar de rechtbank.


"Onze moeder was nog zo sportief. Ze was nog perfect gezond. Zelf passeren we nog dagelijks aan de plaats van het ongeval. Verschrikkelijk moeilijk is dat. We hopen op een zware straf. Alcohol en rijden, gaan echt niet samen", zeggen Hans en Dries Callewaert. De familie vraagt aanvullend een provisionele schadevergoeding voor de financiële schade en begrafeniskosten. Vonnis op 30 oktober.