"85.000 euro: moet ik dát betalen van mijn pensioen?"

WEDUWE (80) KRIJGT GEPEPERDE FACTUUR DOOR LEKKENDE MAZOUTTANK

Erna Algoedt (80) bij haar afhellende tuin, waarvan de grond ongeveer drie meter diep vervuild is door mazout uit haar tank. Tegen december 2018 moet de grond gesaneerd worden.
Hans Verbeke Erna Algoedt (80) bij haar afhellende tuin, waarvan de grond ongeveer drie meter diep vervuild is door mazout uit haar tank. Tegen december 2018 moet de grond gesaneerd worden.
Rustig genieten van haar oude dag, het is Erna Algoedt (80) uit Koolskamp niet gegund. Nadat drie jaar geleden haar tuin vervuild raakte door mazout die uit haar tank was gelopen, blijkt dat zij moet opdraaien voor de kosten van de sanering. Voorlopige raming: ruim 85.000 euro. "Moet ik dat betalen van mijn schamel pensioentje?", vraagt Erna zich af.

Eind 2014, enkele maanden na het overlijden van haar man Gabriel Eeckhout, verbleef Erna Algoedt uit de Zwevezeelsestraat in Koolskamp een tijdje in het ziekenhuis.


"Weer thuis stak ik m'n mazoutkachel aan", vertelt de kranige weduwe. "Het duurde niet lang voor hij weer uitdoofde. Ik snapte het niet. Buiten zag ik dat de peilbuis van mijn bovengrondse tank was losgerukt. Met opzet, want op de plek waar ze normaal vastzit aan de tank, was lichte schade te zien."

Vervuiling

In de overtuiging dat ze mazoutdieven over de vloer had gekregen, belde Erna de politie. "Maar toen die kwam kijken, ontdekten we dat de mazout niet gestolen was, maar gewoon weggelopen uit de tank in mijn afhellende tuin. Bij de politie ging een lichtje branden. De week voordien was door het groentenverwerkend bedrijf hier wat verderop mazoutvervuiling gemeld in een beek naast de fabriek. Van waar de brandstof kwam, was toen niet duidelijk. Tot ze bij mij kwamen kijken, natuurlijk."

Onderzoeken

Wat volgde, is een nachtmerrie voor Erna.


"De gemeente meldde de vervuiling aan OVAM. Drie of vier keer zijn hier experten langsgekomen om de bodem te onderzoeken. Ze ontdekten dat drie kwart van de vervuiling zich op mijn eigendom situeert, de rest bij twee buren. Die onderzoeken hebben me ongeveer 12.500 euro gekost. Maar mijn klomp brak helemaal toen ik recent bericht kreeg dat alle vervuilde grond moet worden gesaneerd, tegen december volgend jaar. Op basis van de onderzoeken werd meteen ook een kostenraming gemaakt. Afhankelijk van hoe diep er moet afgegraven worden - een meter of drie, zeggen ze -, zal dit grapje mij ongeveer 85.000 euro kosten, of misschien zelfs meer. Dat geld heb ik niet. Met mijn pensioentje van iets meer dan 1.200 euro per maand zal ik niet ver lopen, als het zover komt."


Op hulp van de verzekering moet Erna niet rekenen.


"Ze komen tussen voor de saneringskosten bij de buren - schade aan derden, noemen ze dat - maar het afgraven en weer opvullen van m'n eigen grond moet ik zelf betalen. En dat allemaal omdat het kwaad opzet van de losgemaakte peilbuis niet kan bewezen worden." De weduwe slaapt naar eigen zeggen niet meer door de hele affaire. "Zeker op mijn leeftijd wil je zo'n zaken niet meer meemaken. Er gaat geen moment voorbij of ik denk aan wat mij boven het hoofd hangt."

Steunfonds

Zoon Mario en dochter Christine hebben intussen het idee opgevat om een steunfonds op te richten voor hun moeder.


Ze klagen bovendien aan dat er voor grootvervuilers een Belgisch stookoliefonds is opgericht, maar dat de belofte om eenzelfde fonds voor particulieren nooit werd nagekomen. "Hopelijk levert het fonds iets op", mijmert Erna. "Al wat ik wil, is hier rustig mijn oude dag slijten. Meer vraag ik niet." Wie Erna een duwtje in de rug wil geven, kan terecht op steunfondserna.weebly.com.