Uitvaart burgemeester vergt pak maatregelen

KRUISPUNT DEELS DICHT BEDRIJVEN OPENEN PARKINGS EXTRA STOELEN

Er worden extra stoelen gezet in de Sint-Stephanuskerk in Vichte en er komen ook luidsprekers buiten tijdens de afscheidsplechtigheid.
Henk Deleu Er worden extra stoelen gezet in de Sint-Stephanuskerk in Vichte en er komen ook luidsprekers buiten tijdens de afscheidsplechtigheid.
De uitvaart van burgemeester Claude Van Marcke vergt een pak maatregelen, vooral op het vlak van veiligheid en mobiliteit. Het kruispunt nabij de kerk in Vichte gaat deels dicht. Bedrijven openen parkings. Er komen ook extra stoelen in de kerk en luidsprekers buiten. Er worden zo'n duizend mensen verwacht.

Claude Van Marcke (48) ontpopte zich in bijna vijf jaar tijd tot een erg populaire burgemeester. Er wordt dan ook veel volk verwacht op zijn uitvaart, nu donderdag om 11 uur in de Sint-Stephanuskerk in Vichte. Het is met goed duizend zitplaatsen de grootste kerk van Anzegem. Maar het ziet er naar uit dat zelfs die grootste kerk nog te klein zal zijn, waardoor er wellicht ook veel mensen buiten de uitvaart zullen willen volgen. Dat vraagt om speciale veiligheidsmaatregelen. Zo gaat het kruispunt van de Harelbeekstraat (N36) in het centrum van Vichte - vlakbij de Sint-Stephanuskerk - voor, tijdens en na de uitvaart deels dicht. "Doorgaand verkeer op de N36 blijft voor alle duidelijkheid mogelijk", zegt waarnemend burgemeester Rik Colman (CD&V).


"Maar vanop de N36 de Oudenaardestraat inrijden, richting kerk, zal niet kunnen. Ook vanuit de Waregemstraat richting kerk rijden, zal niet kunnen. Er zullen lokale omleidingen zijn. De politie houdt zeker een oogje in het zeil."

Claude Van Marcke.
Foto Tom Lesaffer Claude Van Marcke.

Parking Molecule

De parking aan de kerk zelf is voorbehouden voor dichte familie en belangrijke genodigden. Parking vinden, zal dus niet evident zijn.


"We zijn dat volop aan het bekijken", vervolgt Rik Colman. "We gaan na of bedrijven hun parking kunnen openen. Zo is Molecule dicht op donderdag. Het koopcenter heeft een grote parking, wat nuttig is. Al is het van daar wel vrij ver wandelen naar de kerk (1,6 kilometer of ongeveer 20 minuten stappen, nvdr.). We overwegen daarom om shuttlebussen in te leggen, maar dat is nog niet zeker." Mensen die te voet of met de fiets naar de kerk kunnen komen, doen dat beter zo. Ook het openbaar vervoer is een optie. Zo is het 1 kilometer van het station in Vichte naar de Sint-Stephanuskerk, goed voor zo'n 12 minuutjes wandelen.

Geen grote schermen

Er worden extra stoelen in de kerk gezet. Verder komen er buiten aan de kerk voldoende luidsprekers.


Al komen er wel geen grote schermen buiten. Je zal dus buiten niet kunnen zien wat er in de kerk zelf gebeurt. "De familie wil er geen show van maken", zegt Colman. "Het wordt een waardige uitvaart, waarin we met zijn allen sereen afscheid nemen van Claude Van Marcke. Zo zou hij het zelf ook gewild hebben", aldus Rik Colman. Wie nog een boodschap wil neerpennen in het rouwregister in de raadzaal van het gemeentehuis in Anzegem, kan dat nog vandaag en morgen woensdag, telkens van 9 tot 19 uur. Er staan momenteel al tien boeken vol, met honderden boodschappen in. Wat nog maar eens aantoont hoe zwaar zijn overlijden Anzegem treft.


Claude Van Marcke (Samen Eén) stierf vorige week woensdag in het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst, aan de gevolgen van complicaties na een routine-ingreep tegen hartritmestoornissen.