Ga naar de mobiele website
^ Top

Stijn Streuvels éindelijk ereburger

SCHRIJVER KRIJGT EREBURGERSCHAP 48 JAAR NA ZIJN DOOD

Stijn Streuvels woonde meer dan 60 jaar in Ingooigem.
Maxime Petit Stijn Streuvels woonde meer dan 60 jaar in Ingooigem.
Auteur Stijn Streuvels heeft afgelopen weekend het ereburgerschap toegekend gekregen van de gemeente Anzegem. "Zo'n burger als Stijn Streuvels, zullen we nooit nog hebben", zei schepen Jeremie Vaneeckhout. "Dat pépé zo lang na zijn overlijden nog erkenning krijg, betekent heel veel voor ons. Het toont dat hij nog lang niet vergeten is", zei kleinzoon Karel Baert.

Het heeft even geduurd, maar Stijn Streuvels is éindelijk ereburger van de gemeente Anzegem. Componist-dirigent Herman Roelstraete kreeg kort na de fusie die titel al. "Maar een echt reglement rond het ereburgerschap was er nog niet in onze gemeente", zegt burgemeester Claude Van Marcke. "Recent hebben we daar eindelijk werk van gemaakt, en Stijn Streuvels is de eerste die die eer toebedeeld krijgt. Volkomen terecht: hij heeft enorm veel betekend voor Ingooigem. Zijn werk is in 19 talen vertaald, hij is internationaal bejubeld en was goed voor tal van prijzen en onderscheidingen. Nu is het tijd voor een gemeentelijke onderscheiding."


De plechtigheid werd een ware lofzang voor Stijn Streuvels. "We moeten trots zijn op wat hij ons heeft nagelaten", klonk het. "Meer dan 60 jaar woonde hij in Ingooigem. Zo'n burger als hem, zullen we nooit nog hebben", zei schepen Jeremie Vaneeckhout. "Zijn werk is een bron voor hedendaags werk. We moeten Stijn Streuvels het podium te geven die hij vandaag én morgen verdient."


Kleinzoon Karel Baert mocht, in naam van de talrijk opgedaagde kleinkinderen en achterkleinkinderen van Streuvels, de oorkonde in ontvangst nemen.

Kleinzoon Karel mocht in naam van de opgedaagde familie de oorkonde ontvangen.
Maxime Petit Kleinzoon Karel mocht in naam van de opgedaagde familie de oorkonde ontvangen.

Hele eer

"Voor ons is dit een zéér grote eer", reageerde Karel. "Dat er zó lang na zijn overlijden, nog een erkenning wordt toegekend, dat toont dat pépé, zo noemden we hem, nog lang niet vergeten is." "Pépé zelf was geen man van plechtigheden, en hij hield niet van overdreven veel publiciteit. Een anekdote die enorm vaak wordt verteld in onze familie, staaft dat. Op een dag kwam een journalist uit Brussel, onaangekondigd, naar het Lijsternest in de hoop een interview met de bekende Stijn Streuvels te scoren. Hij was in zijn werktenue aan het werk in de tuin, en de journalist nam aan dat hij de tuinman was. 'Zou ik Stijn Streuvels even mogen interviewen', vroeg de man. 'Stijn is niet thuis, hoor', antwoordde hij. En de journalist mocht met een leeg notitieboekje terug naar huis keren."


"Om te weten te komen hoe onze grootvader had gereageerd op deze erkenning, hebben we een oud dankwoordje van hem opgezocht. Toen hij in 1962 de Prijs der Nederlandse Letteren in ontvangst mocht nemen als bekroning voor zijn hele oeuvre, zei hij: 'ik heb gedaan wat ik kon, en ik heb steeds getracht met degelijke 'marchandise' op de markt te komen'.

Kunstenares Veerle De Vos herstelde Prutske in ere.
Maxime Petit Kunstenares Veerle De Vos herstelde Prutske in ere.

Prutske

Het kunstwerk 'Prutske', gebaseerd op het gelijknamige personage uit Streuvels' schrijfsels, werd afgelopen weekend ook in ere hersteld. Het werd 10 jaar na het overlijden van Stijn Streuvels gemaakt, maar door de ene tegenslag na de andere was het volledig vernield geraakt. Kunstenares Veerle Devos uit Avelgem heeft het hersteld, en nu heeft het een veilige plaats gekregen in de inkom van GC De Stringe.Meld een bug