Monsterscore voor Pauline Van Marcke, Devogelaere blijft burgemeester

Pauline Van Marcke in de armen van haar oma.
Foto Petit Pauline Van Marcke in de armen van haar oma.
Samen één is als grote winnaar uit de verkiezingen gekomen. Het maakte 23,5% progressie en gaf CD&V/Eendracht zo het nakijken. De kartellijst haalde slechts 24,5% en dat is meer dan 15% minder dan de partij van burgemeester Gino Devogelarem die vorig jaar de overleden Claude Van Marcke opvolgde.

Opvallend was dat Pauline Van Marcke de tweede stek kreeg op de lijst van Samen één. Ze deed het met 1.876 voorkeurstemmen uitstekend. Zelfs haar vader haalde nooit zo'n monsterscore. Alleen de huidige burgemeester deed het met 2.225 nog beter. Devogelaere zet zijn ambtstermijn dan ook voort. Pauline Van Marcke wordt nog geen schepen.


"Ik wil eerst wat ervaring opdoen in de gemeenteraad en mijn studies politieke wetenschappen aan de universiteit van Gent de voorrang geven. Ik ben nog maar negentien jaar, hé. Ik ben echt overdonderd door dit resultaat."


"Had ik 1000 stemmen minder gehad, dan was ik nog tevreden geweest. Natuurlijk heb ik veel te danken aan papa. Hij heeft zich de afgelopen jaren ontzettend populair gemaakt bij de mensen en ik denk dat de bewoners van Anzegem hem zo wilden eren door op mij te stemmen. Al heb ik de laatste maanden ook alles gegeven in de campagne, meer kon bijna niet. Ik ben dan ook doodop. Ik zal nog een bescheiden feestje vieren, proberen te genieten van dit moment en daarna vooral uitrusten. Papa zou uit zijn dak gaan mocht hij dit nog meegemaakt hebben. Hij is altijd de grootste supporter geweest van zijn kinderen."


Voor lijsttrekker van het verliezende kamp CD&V/Eendracht Amandine Eeckhaut overheerste de ontgoocheling.


"We hebben gespeeld en verloren. Veel meer kan ik daar ook niet over vertellen. Vooraf had ik geen prognoses gemaakt omdat het heel moeilijk in te schatten was hoe de kaarten verdeeld zouden worden door de verandering in ons politiek landschap. Maar het spreekt voor zich dat ik toch op meer had gerekend. Het zal de komende jaren voor mij vanuit de oppositie moeten gebeuren." (MPM)