BK wielrennen komt naar Anzegem

ORGANISATOREN MIKKEN OP 15.000 BEZOEKERS IN 2020

Philippe Degroote (links) van Wiel in Wiel en Marc Steeland van Yvegem Sportief slaan de handen in elkaar en organiseren samen het BK wielrennen in 2020.
Henk Deleu Philippe Degroote (links) van Wiel in Wiel en Marc Steeland van Yvegem Sportief slaan de handen in elkaar en organiseren samen het BK wielrennen in 2020.
Het BK wielrennen voor profrenners komt in 2020 naar Anzegem. Wielerverenigingen Yvegem Sportief en Wiel in Wiel slaan de handen in elkaar voor de organisatie. "Ik dacht eerst dat het hen nooit zou lukken", zegt burgemeester Claude Van Marcke (Samen Eén), die op 15.000 toeschouwers mikt. "De gemeente leent 250.000 euro aan de organisatoren."

Koninklijke Wielerclub Yvegem Sportief uit Ingooigem en Koninklijke Sportvereniging Wiel in Wiel uit Vichte organiseren samen vier Belgische kampioenschappen wielrennen in vier jaar tijd. Dat zijn achtereenvolgens het BK voor aspiranten en beloften op 1 mei 2017, het BK tijdrijden op 22 juni 2018, het BK voor junioren op 2 juni 2019 en het BK elite op 28 juni 2020. De samenwerking, er is al een overeenkomst met de Belgische wielrijdersbond, werd gisterenmiddag in het gemeentehuis in Anzegem bekrachtigd.

Lening

Het is de eerste keer ooit dat het BK wielrennen voor profs in de Gapersgemeente wordt gereden. Burgemeester Claude Van Marcke verwacht evenveel toeschouwers als er inwoners zijn, wat neerkomt op 15.000 bezoekers. "De gemeente schiet 250.000 euro voor het BK elite voor", zegt Van Marcke. "De organiserende wielerverenigingen zullen dat bedrag terugbetalen met de opbrengsten en sponsoring van het BK. Ik ben trots dat beide verenigingen elkaar vonden, want ik dacht eerst dat het binnenhalen van het BK elite in onze kleine gemeente nooit zou lukken."

Tiegemberg

Hoe het parcours er zal uitzien in 2020, is nog niet duidelijk. Al zijn er al zekerheden. "Start en aankomst zijn in Ingooigem en/of Vichte", vertelt Marc Steeland (69), voorzitter van Yvegem Sportief. "Tiegemberg zal een belangrijke rol spelen. Het is verder de bedoeling om én Anzegem én alle deelgemeenten aan te doen. Al zal het wel moeilijk worden om het piepkleine Gijzelbrechtegem in te passen. Maar we gaan het zeker proberen. We zullen ruim 150 medewerkers en vrijwilligers nodig hebben om het BK te organiseren, seingevers niet inbegrepen. En we zoeken een pak sponsors, zodat we het geld dat de gemeente voorschiet netjes kunnen terugbetalen."

Randanimatie

Ook Philippe Degroote (47), voorzitter van Wiel in Wiel, is enthousiast. "We steunen het initiatief voor de volle honderd procent. Het is een eer om gevraagd te worden door Yvegem Sportief en zo samen de handen in elkaar te slaan. Want het is de eerste keer dat twee sterke wielerverenigingen in Anzegem samenwerken. Er zal ook heel wat randanimatie zijn op het BK, maar dat moeten we nog allemaal bekijken", aldus Degroote. "De manier waarop jullie samenwerken, is een voorbeeld voor alle andere clubs en verenigingen in Groot-Anzegem", besluit burgemeester Claude Van Marcke.