Arbeiders ontsnappen aan de dood, nadat stelling omvalt: aannemers riskeren geldboete

Gerechtsgebouw Brugge
SDVO Gerechtsgebouw Brugge
Twee aannemers uit Deerlijk staan in de Brugse rechtbank terecht voor een arbeidsongeval anderhalf jaar geleden in Vichte. Twee arbeiders ontsnapten aan de dood, toen een stelling van vier meter naar beneden donderde bij werken aan een woning.

De hallucinante feiten vonden op 31 mei 2017 plaats op een werf langs de Nieuwstraat in Vichte, bij Anzegem. Een 54-jarige aannemer uit Deerlijk was die dag dakwerken aan het uitvoeren aan een woning. Om de goten af te werken, deed hij beroep op een 37-jarige collega uit Deerlijk. “Om de stelling op te bouwen, deed de dakwerker normaal beroep op een gespecialiseerde firma”, aldus de arbeidsauditeur. “Die was blijkbaar overbezet, waardoor de man besliste om de stelling zelf op te bouwen. 

Cruciale fouten

“Daarbij werden echter enkele cruciale fouten gemaakt. De stelling was niet voldoende verankerd, waardoor hij onstabiel stond. Bovendien was de ondergrond niet vlak en bleek de steiger niet hoog genoeg. Om te werken aan de dakgoten, moesten de arbeiders bovenaan nog een extra ladder plaatsen.” Een 22-jarige arbeider uit Waregem was op één van de ladders bezig, toen zijn 43-jarige collega uit Menen vanaf het dak op de stelling sprong. De 4 meter hoge steiger begon te wankelen en viel uiteindelijk om tegen een vrachtwagen van de aannemers en een verlichtingspaal. De arbeiders maakten een zware val, maar overleefden als bij wonder. De twintiger uit Waregem verkeerde even in kritieke toestand, maar was snel buiten levensgevaar. Hij liep enkele gekneusde ribben op en verschillende letsels aan z’n rug en linkerbeen. De arbeider uit Menen kwam er vanaf met twee barsten in z’n staartbeen. 

Maatregelen genomen

Het arbeidsauditoraat vorderde woensdagmorgen 9.600 euro boete voor hun bazen. Die vroegen beiden de opschorting van straf. “Mijn cliënt startte aanvankelijk als schrijnwerker en groeide gestaag”, pleitte de advocaat van de dakwerker. “Hij besteedde inderdaad te weinig aandacht aan veiligheid. Zijn arbeiders volgen tegenwoordig de nodige opleidingen om stellingen op te zetten en de veiligheidsvoorschriften staan voortaan op papier. Beide aannemers werken nog regelmatig samen. Ze hebben een samenwerkingsovereenkomst opgesteld, om dergelijke arbeidsongevallen in de toekomst te voorkomen.” Uitspraak op 13 februari.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.