"Normaal staan hier twee burgemeesters"

PRIJSUITREIKING CROSSCOUNTRY MET MINUUT STILTE VOOR CLAUDE VAN MARCKE

Met gemengde gevoelens feliceert Jeremie Vaneeckhout de winnende ruiters.
Xavier Coppens Met gemengde gevoelens feliceert Jeremie Vaneeckhout de winnende ruiters.
Ruiters van over de hele wereld hebben gisterenavond een minuut stilte gehouden voor burgemeester Claude Van Marcke op het landgoed Hemsrode. Bij het start van de prijsuitreiking werd stilgestaan bij het trieste overlijden van de burgervader.

De Crosscountry van de Internationale Military Waregem op het kasteeldomein Hemsrode in Anzegem had gisteren alles mee om een voltreffer te worden.


Schitterend nazomerweer, veel volk, een regerende wereldkampioen die present tekende en een fijne ambiance langs het parcours, in de tenten. Op een onschuldige wolk na kleurde de hemel felblauw. Een man ontbrak, de burgervader van Anzegem, die jaarlijks de prijzen mocht uitreiken, samen met zijn Waregemse collega Kurt Vanryckeghem. Claude Van Marcke stierf woensdagavond op 48-jarige leeftijd na een routineoperatie in het ziekenhuis van Aalst. En plots moest gisteren de Anzegemse schepen van Sport Jeremie Vaneeckhout (Groen) de betreurde burgemeester vervangen. "Ik heb vandaag (gisteren, red.) niet het eer en het genoegen om hier te staan.


Hoewel we fier zijn dat een dergelijk paardenevent in Anzegem mag plaatsvinden, toch gaan onze gedachten naar de familie van Claude. Waar ik ook kwam dit weekend, de inwoners hadden vele vragen, gevoelens van medeleven, verdriet, maar ze waren ook een steun."

Ook de ruiters respecteren de minuut stilte.
Xavier Coppens Ook de ruiters respecteren de minuut stilte.

Rouwband

Welk event er het voorbije weekend ook plaatsvond in Anzegem, telkens maakte de organisatie tijd om het even stil te maken. Alle jeugdploegen van het voetbal startten hun wedstrijd met een minuut stilte. Bij een quiz zaterdagavond werd een eerbetoon aan Claude gehouden. Een plaatselijke vinkenvereniging had een foto van Claude geplaatst in een rouwhoekje. Maar zoals het cliché wil: "Claude zou niets liever gehad hebben dan dat alle activiteiten gewoon blijven plaatsvinden." Zo ook de Crosscountry. "En dat was moeilijk", beaamt perswoordvoerder van het gebeuren Mathias Wentein. "Claude was afwezig op de persconferentie, maar toen wisten we nog niet wat er gebeurd was. Dat hij er gisteren niet was, voelde vreemd aan. Samen met de organisatie vonden we het gepast om een minuut stilte te houden. De internationale ruiters wisten niet wat er gaande was, maar na de minuut stilte begonnen ze speciaal te applaudisseren." Collega burgervader uit Waregem Kurt Vanryckeghem (CD&V) stond er gisterenavond wat onwennig bij. "De voorbije jaren stond ik hier samen met Claude. Zelfs in Waregem is zijn overlijden het gespreksonderwerp van het voorbije weekend. De uitvaartdienst van Claude Van Marcke vindt donderdag plaats om 11 uur in de Sint-Stephanuskerk in Vichte. Tot zolang zal het gemeentebestuur in alle rust de lopende zaken afhandelen.


"Pas daarna moeten we bekijken hoe het verder moet", vindt Vaneeckhout.

De spelertjes SV Anzegem droegen tijdens de match een rouwband.
Henk Deleu De spelertjes SV Anzegem droegen tijdens de match een rouwband.