Antwerpse advocaat met extravagante levensstijl gearresteerd wegens oplichting

Gewezen advocaat Marc G. werd gisteren in zijn kantoor in Merksem gearresteerd.
rr Gewezen advocaat Marc G. werd gisteren in zijn kantoor in Merksem gearresteerd.
De federale gerechtelijke politie is maandagmiddag binnengevallen in het kantoor van advocaat Marc G. in Merksem. De 59-jarige advocaat die er een luxueuze levensstijl op nahoudt met o.a. een Maserati en een motorjacht, wordt door verschillende klanten beticht van oplichting. Er is sprake van een put van 6 miljoen euro. Marc G. is sinds  3 januari op eigen verzoek geschrapt als advocaat in Antwerpen. 

Een Antwerps echtpaar kreeg vorige week donderdag een brief van vereffenaar Annemie Moens. Zij is door de rechtbank van koophandel aangesteld om het advocatenkantoor van Marc G. op te doeken en de gelden te verdelen. Als er tenminste nog gelden zijn. 

Meneer X.: “Ik ging maandagmiddag toch maar poolshoogte nemen bij het kantoor van advocaat G. maar ik kon amper binnen. De hal stond vol met politiemensen. Marc G. maakte een gelaten indruk toen hij door een speurder werd meegenomen.”

Borg van 60.000 euro

Het Antwerpse echtpaar heeft een tijd geleden een borg van 60.000 euro op de derdenrekening van advocaat Marc G. gestort. De borg was nodig om waarnemend beslag te kunnen leggen op een appartement.  

Meneer X: “Als ik die verhalen  hoor over advocaat Marc G. ben ik bang dat de kip al geplukt is.  Een Nederlandse zakenman heeft beslag laten leggen op de  bezittingen van Marc G.  Die zakenman heeft 3,4 miljoen euro te goed. Ik heb wel een klacht ingediend maar zal er bij Marc G. nog geld zijn om onze borg terug te betalen?”

Beslag op auto’s, villa en jacht

De Nederlandse zakenman is de Nederlands-Monegaskische zakenman P.K.  Hij is de enige aandeelhouder van de NV Brass House Investments. Die vennootschap ging in vereffening en advocaat Marc G. werd aangesteld als vereffenaar. 

Volgens het verdeelplan van Marc G. bleef er na betaling van alle schuldeisers een saldo van  3,6 miljoen over op de rekening van NV Brass House Investments. P.K. zou zo’n 3,4 miljoen euro uitgekeerd krijgen. Maar dat geld kwam maar niet. Tot P.K. zelf beslag liet leggen op de rekeningen van NV Brass House Investments. Op één rekening stond nog 65 euro; een andere rekening kleurde zelfs  11.000 euro in het rood.  Van het saldo van 3,6 miljoen euro was geen spoor meer. 

Advocaat Joris Vercraeye diende op vraag van zakenman P.K. een klacht wegens oplichting en valsheid in geschrifte in bij het Antwerpse gerecht. De zakenman liet ook beslag leggen op activa van Marc G, zoals de inboedel van de villa in Kapellen waar Marc G. en zijn echtgenote wonen. Ook de Mase­rati Gran Turismo, een Jeep, een Mercedes 500 AMG en een appartement in Knokke zijn in beslag genomen. 

Het Antwerpse gerecht heeft verder achterhaald dat Marc G. eigenaar is van een villa op het Spaanse eiland Mallorca én het motorjacht Un Poco Mas, een Ferretti van 62 voet.

Sneeuwbaleffect

Het nieuws over de sjoemelende advocaat zorgt voor commotie op sociale media waar slachtoffers mekaar vinden. Eén van hen is zakenman John Van den Brande, de vroegere eigenaar van het bekende frituur ‘t Draakske.

John: “Bij de verkoop van één van mijn frituren ontstond een financieel geschil. De rechtbank sprak dat in mijn voordeel uit. De tegenpartij stortte het bedrag, verschillende duizenden euro,  door naar de derdenrekening van mijn advocaat Marc G. Meer dan een maand later heb ik nog geen euro gezien.  Wanneer ik belde of mailde, kreeg ik elke keer een andere uitleg.”

De Orde van Advocaten voert een eigen onderzoek tegen gewezen advocaat Marc G. en zijn vennootschap. Mogelijk kan dat uitgebreid worden want zoon Geert G. werkte vanuit hetzelfde kantoor in Merksem. 

Zoon Geert G. laat weten dat hij  als advocaat gewoon aan het werk  blijft: “Ik heb met die zaken van mijn vader niets te maken.” 
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Dewilde

  Toch een top advocaat en bedankt voor de jaren trouwe dienst .

 • Paul Boutsen

  De geknipte man om in de politiek te gaan. Benieuwd op welke lijst hij zal terecht komen in Mei?

 • Lecocq Daniel

  Maar waarom in godsnaam verplicht de wet dat zulke grote geldsommen via de derdenrekening van advocaten of notarissen moeten passeren? Dit is toch de deuren wagenwijd openstellen voor oplichters. Kunnen die borgsommen, schadevergoedingen, voorschotten enz. niet beter rechtstreeks aan belanghebbende worden overgemaakt, eventueel via een al dan niet geblokkeerde rekening bij een bank?

 • Jan Van de Vel

  Met de waterschade van 1998 heb ik ook niet het volledige bedrag gestort gekregen. Hij wou zelfs mijn intresten niet uitbetalen...maar na een paar maanden over en weer gemaild te hebben, heeft hij dan toch gestort maar niet het volledig bedrag.Bij zijn laatste mail werd hij ook agressiever...Ik heb al die e-mails nog steeds in mijn bezit en zou die graag delen voor het onderzoek...Tot wie moet ik me richten ?

 • paul van de velde

  Reken persoonlijk met hem af is de enige oplossing. Ben er zekerst van dat de rechters ook delen in de winst. Rechters en advocaten een bende maffiozen samen met politiekers.