Zweedse Selma moet Nestor verleiden

Leeuwin Selma is de nieuwste aanwinst van de Zoo.
Foto RV Leeuwin Selma is de nieuwste aanwinst van de Zoo.
Leeuwenkoning Nestor is in zijn nopjes in de Antwerpse Zoo. Hij mag immers aan de rol met Selma, een jong leeuwenvrouwtje uit de Zoo van Kolmarden, Zweden.

"We hopen dat er welpjes van komen", zegt Matthias Papies, curator van de zoogdieren in de Zoo. "Selma is nu anderhalf jaar oud en leeuwinnen zijn geslachtsrijp vanaf ze een jaar en negen maanden tot tweeënhalf jaar oud zijn. De vijfjarige Nestor is intussen ook volwassener geworden en klaar om zich voort te planten".

Beetje timide

De Zweedse schone heeft al kennis gemaakt met Nestor. "De eerste contacten zijn heel vlot verlopen", zegt Papies.


"Met Caitlin, de 16-jarige zus van Nestor, waren er enkele kleine schermutselingen, maar het is normaal dat Caitlin haar positie van leidend vrouwtje in de groep opeist. Selma lijkt dat al te aanvaarden. Ze komt uit een familie met drie broers. Voorlopig is ze eerder timide, maar eens ze gesetteld is dan zal ze haar mannetje wel staan.".


Leeuwen bevallen, na een draagtijd van 100 dagen, van een nest van één tot vijf jongen. De Afrikaanse leeuw is met uitsterven bedreigd, er leven naar schatting nog maar 23.000 tot 39.000 exemplaren in het wild. De Afrikaanse leeuwen lijden onder jacht, stroperij, biotoopverlies en vergiftiging. Veeboeren beschermen hun kudde door vergiftigd leeuwenlokaas achter te laten waardoor deze sterven.


In november vorig jaar moest de Zoo afscheid nemen van leeuwin Maouli, de twintigjarige moeder van Caitlin en Nestor. (DILA)