Zwart punt eist weer slachtoffer

27-JARIGE FIETSSTER KOMT OM BIJ DODEHOEKONGEVAL

Het ongeval gebeurde op het kruispunt van de Simonsstraat en de Plantin Moretuslei.
Marc De Roeck Het ongeval gebeurde op het kruispunt van de Simonsstraat en de Plantin Moretuslei.
Eén van de gevaarlijkste kruispunten op de Plantin Moretuslei heeft opnieuw een slachtoffer geëist. Een 27-jarige fietsster kwam onder de wielen van een vrachtwagen terecht en was op slag dood. Fietsactivisten en Groen vragen zich af hoeveel doden er moeten vallen voor het kruispunt conflictvrij wordt gemaakt.

Het ongeval met een vrachtwagen van afbraakfirma De Meuter en de fietsster gebeurde om 8.20 uur. Hét spitsuur voor auto's en ook voor honderden fietsers op weg naar werk en school. De jonge vrouw reed rechtdoor op de Plantin Moretuslei; de vrachtwagen die naast haar reed, sloeg rechtsaf richting Simonsstraat en Centraal Station.


Een man die net uit het premetrostation kwam, begreep eerst niet wat er aan de hand was. De tramreiziger vertelt: "Een vrouw stond gillend en met trillende handen op haar gsm te tikken. Zij probeerde de 112 te bereiken. De noodcentrale vroeg hoe erg het slachtoffer eraan toe was. Ik keek om en zag naast de vrachtwagen een wanhopige man met zijn handen naar zijn hoofd grijpen. Ik dacht eerst dat hij de fietser was en het er levend vanaf had gebracht. Tot hij duidelijk maakte dat hij de truckchauffeur was. Het slachtoffer zagen wij niet meer liggen. Zij lag lag helemaal onder de vrachtwagen. Ook haar fiets was op het eerste gezicht niet te zien."


De 27-jarige fietsster uit Antwerpen was op slag dood. De hulpdiensten konden niets meer doen dan schermen rond de vrachtwagen te plaatsen zodat niemand het gruwelijke beeld van de verpletterde fietster kon zien. Honderden fietsers onder wie heel veel kinderen op weg naar school, kwamen voorbij de plek van het ongeval gefietst.

Zusjes Mila en Aiko hingen bloemen op voor de 27-jarige fietsster die omkwam bij het dodehoekongeval.
Patrick Lefelon Zusjes Mila en Aiko hingen bloemen op voor de 27-jarige fietsster die omkwam bij het dodehoekongeval.

Scholieren

Politiewoordvoerder Wouter Bruyns: "Het was ochtendspits en dan is er op het kruispunt Simonsstraat/Plantin Moretuslei zeer druk fietsverkeer. Verschillende getuigen zagen het ongeval voor hun ogen gebeuren. Een zevental getuigen, onder wie enkele scholieren, zijn naar het ziekenhuis gebracht waar zij door onze dienst slachtofferhulp werden opgevangen."

Conflictvrij

Vanuit de fietsersbeweging brak een storm van protest los. Hoe veel slachtoffers moesten er nog vallen? Het kruispunt is de jongste jaren wel enigszins aangepast. Autoverkeer mag vanuit de Plantin Moretuslei niet meer linksaf draaien. Fietsers die vanuit de richting Stadspark komen, komen niet meer in conflict met linksafslaande auto's.


Freya Piryns van Groen vindt die ingreep onvoldoende en pleit voor een volledig conflictvrij kruispunt. "Onderzoek wijst uit dat er op conflictvrije kruispunten tot 40 procent minder ongevallen gebeuren, dan op 'gewone' kruispunten. Deze maatregel kost zo goed als niets en heeft een directe daling van het aantal ongevallen tot gevolg.


Tijdens de avondspits kwam buurtbewoner en fervent fietser Jo Adriaens langs om een bloemetje op te hangen voor de verongelukte fietsster. Hij bracht zijn twee dochtertjes Mila (10) en Aiko (11) mee die ook dagelijks in deze buurt fietsen.


Jo Adriaens: "Een auto blijft in dit drukke stadsverkeer een potentieel moordwapen. Dat is vandaag weer eens gebleken. Komt daarbij dat het aantal fietsers sterk is toegenomen en je ook op het fietspad goed moet uitkijken. Niet alle fietsers houden zich bovendien aan de regels en dat verhoogt de druk op chauffeurs. Dit is een drama voor alle betrokkenen."