Zoo strijdt mee tegen plastic soep

EXPO IN VRIESLAND EN AQUARIUM DRUKT BEZOEKERS MET DE NEUS OP DE FEITEN

Thomas Van Puymbroeck, Philippe De Backer (Open Vld) en directeur van de Zoo Dries Herpoelaert, aan het fenomenaal rifaquarium.
Laenen Thomas Van Puymbroeck, Philippe De Backer (Open Vld) en directeur van de Zoo Dries Herpoelaert, aan het fenomenaal rifaquarium.
Elke minuut belandt één vuilniswagen aan plastic afval in de wereldzeeën. De Noordzee 'slikt' 20.000 ton per jaar. Het is genoeg geweest, vindt de Antwerpse Zoo. Een gloednieuwe expo in Vriesland en het Aquarium drukt de bezoekers met de neus op de feiten.

Vandaag, 15 september, is het World Clean Up Day. "De hoeveelheid troep die ik onder water zie, wordt hallucinant", vertelt professioneel duiker Thomas Van Puymbroeck. Hij stapte twee jaar geleden over van Aquatopia - dat de deuren moest sluiten - naar de Zoo. Het fenomenale rifaquarium is er de parel aan de kroon. Zijn favoriete onderwaterspeeltuin? De Noordzee én de Oosterschelde. Gewapend met camera en fototoestel. Al reist hij met zijn vrouw graag de hele wereld rond. "Je leert het kleinste leven appreciëren, zoals de zeepaardjes. En dat leven is bijzonder kwetsbaar. Wij kunnen er misschien niets aan doen dat er plastic in de zeeën rond Bali drijft, maar op de Noordzee hebben we wél greep met ons gedrag."

Een net vol afval: soms spreekt een beeld meer dan duizend woorden.
Laenen Een net vol afval: soms spreekt een beeld meer dan duizend woorden.

Actieplan gelanceerd

Een net vol plastic troep: het is één van de opstellingen die de bezoeker van de tentoonstelling doet beseffen hoe bedreigd de zeepaardjes wel zijn. Het contrast met de betoverende onderwaterwereld in de andere aquaria is groot. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) kwam vrijdag zijn volmondige steun betuigen voor de expo. "Ik heb twee zeer jonge kinderen. Ik wil hen later recht in de ogen kunnen kijken en daarom vertel ik mijn dochter van 4,5 jaar hoe we met onze planeet omgaan. Ik heb al een actieplan gelanceerd tegen afval in zee. We mogen niet aanvaarden dat er tegen 2050 meer plastic dan vis 'rondzwemt'. En vergeet niet: al het afval belandt ooit weer op ons bord. Ik hoop dat de expo veel jonge bezoekers aan het denken zet en hen stimuleert om zorg te dragen voor onze zeeën en oceanen."


Zoo-directeur Dries Herpoelaert beklemtoont dat de dierentuin het goede voorbeeld wil geven. "In onze verkooppunten bannen we alle wegwerpproducten zoals plastic zakjes en rietjes. Onze shops tonen verstandige alternatieven: herbruikbare drinkbussen, duurzame lunchboxen en katoenen tassen. Maar we doen nog meer in onze restaurants. Zo gaan we aanbevelen welke vissen je het best wel en niet eet."

Eigen dieet

De expo breidt op termijn nog uit met microscopische foto's van plankton, met daarin microplastics, zodat je de impact ziet op het eigen dieet. Want het afval dringt door tot alle lagen van de voedselketen.