Zomer van Antwerpen viert 20 jaar

1.001 VOORSTELLINGEN OP 50 LOCATIES 300.000 BEZOEKERS VERWACHT

Knuffelen met de grommende beer, een van de personages uit het stuk Fausto dat theater Froe Froe zal opvoeren tijdens de Zomer van Antwerpen.
Foto Laenen Knuffelen met de grommende beer, een van de personages uit het stuk Fausto dat theater Froe Froe zal opvoeren tijdens de Zomer van Antwerpen.
De Zomer van Antwerpen viert dit jaar haar twintigste verjaardag. Niet met reuzen, olifanten of arenaspektakels, wel met nieuwe kleine voorstellingen en de beste compagnies uit haar eigen rijke geschiedenis. De organisatie mikt op 300.000 bezoekers.

Het is intussen 20 jaar geleden dat de Zomer van Antwerpen voor het eerst plaatsvond, tijdens Antwerpen '93. Maar organisator Patrick De Groote voelde zich niet geroepen om daarvoor opnieuw de reuzen of olifanten van Royal de Luxe van stal te halen. "Voor ons is de grootte van de voorstelling niet bepalend, wel de capaciteit en het feit dat we zo'n 300.000 Antwerpenaren, van alle rang en stand kunnen laten deelnemen aan de Zomer. We houden dit keer een klassieke editie met 75 festivaldagen op meer dan 50 locaties en in totaal zo'n 1.001 voorstellingen."


"Voor deze jubileumeditie selecteerden we een aantal topgezelschappen uit de geschiedenis van ons festival", zegt Patrick. "De Roovers brengen bijvoorbeeld een bewerkte herneming van 'Van de brug af gezien', hun allereerste locatievoorstelling uit 2004. We halen daarnaast het schitterende zigeunercircus van de familie Romanès voor de derde keer naar Antwerpen voor een wervelend stuk in de piste, gekruid met flamenco en acrobatenacts. De compagnie Marius zal een gloednieuwe dubbele operabewerking van Figaro brengen: een spektakel van 4,5 uur waarbij je ook eten geserveerd krijgt."

Fausto van Froe Froe

Andere topper op het programma is Fausto van theater Froe Froe, een duivelse voorstelling op de Konijnenwei. Fausto gaat over een oude wijze man die het slachtoffer wordt van zijn pact met de duivel. Hij wil naast macht en wijsheid ook passie beleven, maar de sater laat hem hopeloos verliefd worden op een onbereikbaar meisje. Een grommende beer en zijn vriend de raaf spelen een belangrijke rol in het verhaal.


De Zomer staat ook dit keer weer garant voor unieke locaties. Van 'Perhaps all the dragons' een kortfilmvoorstelling op 30 schermen in de gerenoveerde feestzaal van het Atheneum tot 'Rumble in da Jungle' in de Antwerp Boxing Academy (de club van Sugar Jackson, red.). Dat wordt een energieke ode aan de bokskunst en de grootstad, door 23 woordkunstenaars en een twaalfkoppige band. Rasverteller en knutselaar Geert Hautekiet brengt met 'Zwart Zaad', deel 2 van zijn Vieze Verhaaltjes in de prairietuin, een onbekend stukje van de botanische tuin aan de Lange Gasthuisstraat. "Ik reconstrueer er een statige fontein, die Antwerpen in 1962 cadeau kreeg, maar maar een paar weken heeft gespoten omdat het publiek ze zo schunnig vond", zegt Hautekiet. "Ik kan het publiek trouwens niet garanderen dat ze volledig droog blijven."


Geen Zomer van Antwerpen zonder muziek. Met Muziek in de wijk wordt er in heel wat Antwerpse wijken en districten wereldmuziek geprogrammeerd. De jeugd kan dan weer lekker doorzakken in de Zomerfabriek op Zurenborg waar dj's, spoken word, films en urban sports de dienst uitmaken. Daar gaat ook het ticketweekend door op 14 en 15 juni vanaf 7u 's morgens. Voor 75 procent van de voorstellingen heb je geen tickets nodig, die zijn volledig gratis.