Wit konijn tweede op kartellijst

JINNIH BEELS KRIJGT PLEK TUSSEN VAN BESIEN EN MEEUWS

Wouter Van Besien.
Laenen Wouter Van Besien.
Jinnih Beels, dat is zo goed als zeker de verrassende tweede op de brede lijst van Groen, sp.a en onafhankelijken. Beels kennen we nog als Antwerps politiecommissaris. Ze werd weggepromoveerd bij de cel Diversiteit en nam uiteindelijk ontslag. Wouter Van Besien (Groen) trekt de lijst, Tom Meeuws (sp.a) komt op de derde plaats.

Nog niet alles is in kannen en kruiken. Morgen (vrijdag) volgt nog een mededeling en zondag zullen de congressen van sp.a en Groen deze nieuwe ontwikkelingen nog moeten goedkeuren. Als de lijst met hand en tand verdedigd wordt en de leden het grote bondgenootschap alsnog naar de prullenmand verwijzen, kunnen kopmannen Wouter Van Besien en Tom Meeuws opnieuw naar de tekentafel en hun wonden likken. Wel staan de neuzen van de partijbesturen nu tenminste in dezelfde richting. Dat was tot voor kort niet het geval.


Wouter Van Besien is de gedoodverfde lijsttrekker. Met een goede persoonlijke score en met de opmars van Groen in de peilingen was er niemand die daar echt aan twijfelde. Van Besien heeft zelf ook echt de ambitie om de strijd in Antwerpen aan te gaan. "Ik wil burgemeester worden van de stad waar ik zo van hou. Wie wil dat nu niet? Als ik zie hoe fantastisch deze stad en de mensen zijn? Dan heb ik daar zin in. Ik wil mensen verbinden, geen mensen tegen elkaar opzetten. Ik kijk naar Sadiq Khan (Londen), Eberhard van der Laan (Amsterdam) en Bart Somers (Mechelen)/ straf wat deze mensen doen of deden", zegt Van Besien. Tom Meeuws krijgt logischerwijs plaats 3.


Dat Van Besien en Meeuws het wel eens zouden worden over plaats één en drie stond in de sterren geschreven, maar die tweede plaats bleef lange tijd een heikel punt bij beide partijen. En de kogel lijkt nu dus door de kerk met de keuze van Jinnih Beels, een nieuw gezicht. Hiermee lossen ze de verwachtingen in: Groen, sp.a én onafhankelijke kandidaten.

Jinnih Beels.
Jinnih Beels.

Boegbeeld

Bij het grote publiek zal de naam Beels niet meteen belletjes doen rinkelen. De Belgisch-Indische is net 40 geworden, is getrouwd met een Antwerpse commissaris en heeft een zoontje. Beels was in Antwerpen jarenlang het boegbeeld van de strijd tegen racisme binnen de lokale politie. Haar visie botste met de aanpak van korpschef Serge Muyters. De algemene politiecultuur, wij-zij tegen de allochtonen, zat Beels uiteindelijk te hoog. Na enkele incidenten verhuisde Beels naar Mechelen om het diversiteitsbeleid uit te bouwen. Daar werd ze snel geconfronteerd met racisme, via Whatsapp circuleerde haar foto met racistische onderschriften.

Tom Meeuws.
Photo News Tom Meeuws.

Veiligheid

Beels was niet de enige politiecommissaris die gepolst werd om mee op de lijst te gaan staan. Groen en sp.a zetten dus ook in op hét N-VA verkiezingsthema, namelijk veiligheid. De kiezer krijgt een duidelijke keuze: het is of Serge Muyters en Bart De Wever, of de andere kant van het spectrum met Beels en een links bondgenootschap.


Beels zal wel aan haar bekendheid moeten werken, een moeizaam proces. Nieuwbakken kopstukken als Tom Meeuws (sp.a) en Philippe De Backer (Open Vld) werken al meer dan een jaar aan hun bekendheid. Beels heeft amper een jaar om diezelfde klus te klaren. Is het te laat om haar nog in te schrijven voor De Slimste Mens?