Wim Geldolf (87) overleden

'DWARSE' SOCIALIST WAS 20 JAAR ANTWERPS SCHEPEN

Wim Geldolf in 2009, op 80-jarige leeftijd.
Klaas De Scheirder Wim Geldolf in 2009, op 80-jarige leeftijd.
Voormalig Antwerps schepen en eresenator Wim Geldolf is zaterdag in een woonzorgcentrum in Aartselaar overleden. Hij werd 87. Geldolf zetelde 30 jaar in de gemeenteraad voor de socialisten, waarvan 20 jaar als schepen. Maar zijn grote droom maakte hij niet waar: burgemeester worden.

Zijn memoires uit 2006 blijven een boeiende brok lectuur. Wim Geldolf, een kind van de Seefhoek, schreef zoals hij praatte. Met een glas hartstocht en een scheut rancune. Politiek was voor hem geen stiel om vrienden te maken. Binnen de socialistische partij had hij ook vijanden. Wat hem enkele zware ontgoochelingen opleverde. Oud-burgemeester Bob Cools was bevoorrechte getuige. "In 1976 overleed monument Lode Craeybeckx. Voor zijn opvolging ging het tussen Mathilde Schroyens en Wim Geldolf. De poll in de partij werd gewonnen door Schroyens (Geldolf heeft altijd beweerd dat de entourage van Schroyens de poll vervalste, red.). Het bestuur vroeg haar of ze burgemeester wilde worden. Geldolf dacht dat ze dat niet wou. Maar ze hapte wél toe. Geldolf nam haar plaats in als schepen voor Onderwijs."

Geldolf in 1974 op de Boekenbeurs, in gesprek met koning Boudewijn.
Klaas De Scheirder Geldolf in 1974 op de Boekenbeurs, in gesprek met koning Boudewijn.

Kwelduivel

"Zes jaar later (1982) volgde zijn tweede grote ontgoocheling. Door de fusie werd Antwerpen uitgebreid met districten. Binnen de SP spraken we af dat de kernstad de burgemeester en twee schepenen zou leveren. Geldolf eindigde vierde. Hij moest mij, Julien De Meyer en Yvonne Julliams laten voorgaan en was schepen af. Van toen af werd hij wrokkig. Geldolf maakte van de gemeenteraad een schiettent. Hij was mijn kwelduivel."


In 1988 eindigt de politieke loopbaan van Wim Geldolf. Begin '88 wordt hij veroordeeld tot publicatie van een arrest in de krant. Zijn Antwerpse 'rivalen' De Meyer en Julliams hadden hem wegens smaad en laster - bij zijn tussenkomsten in de gemeenteraad - voor de rechtbank gesleept. Bob Cools: "Ik snapte zijn teleurstelling wel. Maar prettig was het niet. Zeker vóór 1976 werkte ik goed met hem samen. In het parlement (waar hij zetelde van 1968 tot 1978, red.) toonde Geldolf zich een uitstekend debater. Als schepen richtte hij het Centrum tegen Lucht- en Waterverontreiniging op."

Dossierkennis

Leona Detiège, die in 1995 Cools opvolgde als burgemeester, oordeelt milder. "Wim stond op zijn strepen. Hij was een harde werker én syndicalist. Zijn motto was een grondige dossierkennis. De Stichting Camille Huysmans was zijn kind. Ik heb altijd een goede band met hem gehad."


Ook Geldolfs generatiegenoot John Mangelschots, Antwerps schepen van 1983 tot 1994, roemt zijn werkijver. "Ik heb me als Deurnenaar altijd afzijdig gehouden van het gekrakeel in de kernstad Antwerpen. Als arrondissementsvoorzitter fungeerde ik vaak als go-between tussen de voor- en tegenstanders van Geldolf. Hoe dan ook: hij had zijn hart op de juiste plaats voor de partij."


Hoezeer Geldolf neerkeek op Cools, lezen we in de memoires: "Onder zijn leiding daalden de zittingen van de gemeenteraad af tot dorpsniveau. De fusie van Antwerpen bracht een stel kleuters aan de macht."


De afscheidsplechtigheid voor Wim Geldolf heeft plaats op woensdag 2 maart om 11.30 uur in het crematorium in Wilrijk.