Verticaal museum wordt pareltje

KMSKA ZAL BIJ HEROPENING 10 ZALEN EXTRA TELLEN DANKZIJ NIEUW GEBOUW

De staalconstructie ter hoogte van het dak is al grotendeels klaar.
Klaas De Scheirder De staalconstructie ter hoogte van het dak is al grotendeels klaar.
Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten heeft gisteren een eerste tipje van zijn sluier opgelicht. Het nieuwe 'verticale museum' is ondertussen duidelijk zichtbaar en moet de oppervlakte met 40 procent doen toenemen. Een nieuwe website volgt de werken op de voet.

"Gaat het museum ooit weer open?" klinkt het wel eens rondom de enorme werf. Vlaams minister van Cultuur, Sven Gatz, kon gisteren alvast volmondig 'ja' zeggen. Hij kreeg een eerste kijk op het nieuwe 'verticale' museum dat tussen het oude museum gebouwd wordt.


Als een soort tafel met vier poten wordt het nieuwe museum op het oude gezet. "Eigenlijk worden de vier oude patio's nu gevuld. Hierdoor zal het museum zo'n 40 procent groter worden. Het gaat om 10 extra zalen, die ook allemaal hun eigen aparte afmetingen zullen hebben", vertelt Veronique Van Passel van het KMSKA. Opmerkelijk want zo zal het nieuwe gebouw in fel contrast staan met het originele 19de-eeuwse museum, waar de perfecte symmetrie overal werd doorgetrokken.

Een simulatiebeeld van de gouden zaal.
Een simulatiebeeld van de gouden zaal.

Schilderijenlift

Het nieuwe gedeelte zal uitpakken met een aantal blikvangers, zoals een zaal die 14 meter hoog zal zijn, en waar natuurlijk licht helemaal tot beneden zal reiken. Boven op de 'tafelpoten' komt er ook een U-vormige zaal, met speciale lichtkoepels die het buitenlicht optimaal moeten binnentrekken. Een lange trap verbindt het onderste gedeelte met alle tussenverdiepingen en de U-zaal. Onder de trap is er ook een plek voor de 'gouden zaal', een lange smalle gang waar één werk centraal kan staan. Een grote schilderijenlift zal grote werken kunnen verplaatsen. "Waar we die mogelijkheid vroeger gewoon niet hadden, is dat nu wel voorzien. Dankzij de schilderijenlift maar ook dankzij het verbreden van de deuren, zullen we grote werken kunnen verplaatsen."

Ook het oude museum wordt tot in detail opgefrist.
Klaas De Scheirder Ook het oude museum wordt tot in detail opgefrist.

Rubenszaal

Maar ook het gebouw uit 1890 krijgt een stevige opfrisbeurt. Zo is alles gestript en wordt alles heropgebouwd naar hoe het in 1890 was. Ook de oorspronkelijke 19de-eeuwse rondgangen worden hersteld, zo zullen delen van het museum, zoals de voormalige bibliotheek en restauratieruimte opnieuw toegankelijk worden voor het grote publiek. Het nieuwe gedeelte wordt met elkaar verbonden door blinde gangen die onder andere tussen de voormalige Jacob Jordaens- en Rubenszaal zijn ingebed.


De grote renovatie wordt nu ook zichtbaar voor de Antwerpenaren via de website hetnieuwemuseum.be. Zo wil het KMSKA iedereen laten kennismaken met de imposante werf. Een timelapse toont hoe de patio's werden volgebouwd. "We willen hiermee de Antwerpenaren ook meer betrekken bij de verbouwingswerken maar ook de interne werking van het museum, zoals bijvoorbeeld de restauraties van de schilderijen. Zo zullen we ook deelnemen aan de Open Wervendag met informatie voor de bezoekers", klinkt het.


In 2011 deed het museum zijn deuren dicht voor de meest ingrijpende renovatie ooit. De restauratie van het hele museum zal nog tot en met 2018 duren, dan wordt het - deels nieuwe - gebouw opgeleverd. De effectieve opening is gepland voor het voorjaar 2019.

Eén van de benedenzalen met achteraan een lift voor de bezoekerszaal.
kos Eén van de benedenzalen met achteraan een lift voor de bezoekerszaal.