Vernieuwde Kiebooms werkt met vluchtelingen: “Zo spijkeren we ons Nederlands bij”

Legendarische café op De Coninckplein heropent als sociaal restaurant

Joeri Arts van vzw Het Rekreatief (centraal) met de ploeg van Kiebooms.
Laenen Joeri Arts van vzw Het Rekreatief (centraal) met de ploeg van Kiebooms.
Het legendarische café Kiebooms is heropend als sociaal restaurant. In de zaal en de keuken maken ‘kwetsbare medewerkers’, zoals vluchtelingen of langdurig werklozen, de dienst uit. “Zo vergroten hun slaagkansen op de arbeidsmarkt.”

“Bestellingen opnemen, opdienen en afruimen. Dat is mijn job”, zegt Abdul Rahman (24) fier. De jongeman kwam iets meer dan drie jaar geleden vanuit Iran naar België. Sinds zaterdag is hij als ober aan de slag in de vernieuwde Kiebooms op het De Coninckplein in Antwerpen. “Of het me bevalt? Zeker. Ik doe deze job graag. Omdat ik in de zaal werk, kan ik meteen mijn Nederlands bijspijkeren. Dat is belangrijk voor mijn toekomst in België.”

Ober Abdul Rahman.
Laenen Ober Abdul Rahman.

In de keuken treffen we Teweldemedhin Eyob Alene (28) uit Eritrea, die bijna twee jaar in ons land verblijft, aan. Hij is de afwasser van dienst. “Ik volg lessen Nederlands en in het restaurant kan ik de leerstof in de praktijk brengen. Het sociaal contact is ook erg fijn. Ik heb in de keuken al heel wat vrienden gemaakt. Ik leer er ook bij over kooktechnieken en ingrediënten. Handig, want ik wil later graag hulpkok worden.”

Afwasser Teweldemedhin Eyob Alene.
Laenen Afwasser Teweldemedhin Eyob Alene.

Rahman en Teweldemedhin zijn twee van de vijftien enthousiaste medewerkers die service draaien in ‘restaurant’ Kiebooms. Sinds dit weekend, precies zeventig jaar na de opening door Leo Kiebooms, staan er weer klassiekers zoals vol-au-vent en stoofvlees op de kaart. “In totaal stellen we eigenlijk zeventig mensen tewerk”, zegt Joeri Arts van vzw Het Rekreatief, de sociale onderneming achter Kiebooms. “We zijn ook actief in Villa Mariënborg in Wilrijk (feestzaal) en het Meihof in Edegem (eetcafé). Onze vzw doet ook externe catering en heeft zelfs een eigen groendienst.”

De medewerkers van Het Rekreatief zijn bijna allemaal mensen die te weinig kansen krijgen op de gewone arbeidsmarkt. “Het gaat bijvoorbeeld om vluchtelingen uit oorlogsgebied, mensen met een verslaving of zware schulden. Ze komen via de VDAB of het OCMW bij ons terecht. Het Rekreatief heeft maar één doel: de slaagkansen van deze mensen op de arbeidsmarkt verhogen. Ze lopen bij ons stage of krijgen opleidingen aangeboden”, legt Arts uit.

Met Het Rekreatief als uitbater is Kiebooms aan een nieuw hoofdstuk in zijn rijke geschiedenis begonnen. Het café beleefde zijn glorietijd in de jaren ’60 toen heel Antwerpen uitging op het toen bruisende De Coninckplein. Na de dood van Leo Kiebooms sloot de zaak voor twee decennia. In 2010 heropende de zaak als podiumcafé, maar na zes jaar ging het café, na financiële problemen en een opgelegde sluiting voor geluidsoverlast, op de fles.

De heropening van restaurant Kiebooms was meteen een succes: de zaak zat zaterdagavond afgeladen vol. Bezoekers met nostalgische gevoelens haalden opgelucht adem: het iconische art-déco interieur is behouden gebleven.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.