Vastgoedontwikkelaar Land Invest mag na hetze plots woontorens bouwen in Antwerpen: "Vriendjespolitiek"

Kopstukken van N-VA, onder wie Bart De Wever, maar ook de Luikse PS op weg naar het privéverjaardagsfeest van Erik Van der Paal. Hij is projectontwikkelaar bij Land Invest Group.
Apache Kopstukken van N-VA, onder wie Bart De Wever, maar ook de Luikse PS op weg naar het privéverjaardagsfeest van Erik Van der Paal. Hij is projectontwikkelaar bij Land Invest Group.
Het Antwerpse college zet het licht op groen om samen met ontwikkelaar Land Invest vier hoge woontorens neer te poten op de Slachthuissite. Opmerkelijk, want de beslissing komt er een dag nadat het stadsbestuur in opspraak kwam nadat het aanwezig was op een privéfeestje van de vastgoedontwikkelaar. Wouter Van Besien (Groen) spreekt van "vriendjespolitiek".

Volgens Groen keurde het schepencollege vandaag het voorontwerp van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) goed voor het project met vier woontorens. Dat meldt de partij in een persbericht. "Groen vraagt dat de goedkeuring wordt opgeschort tot er meer duidelijkheid is over de nauwe banden tussen het Antwerpse college en vastgoedontwikkelaar Land Invest Group."

Fractieleider in de gemeenteraad Wouter Van Besien kloeg deze avond hetzelfde aan in 'Terzake' op Canvas. Hij wil eerst het onderzoek afwachten nu zijn partij klacht indiende bij het stedelijke integriteitsbureau. Dat deed het nadat nieuwssite Apache een filmpje online zette waarop een groot deel van het schepencollege te zien is terwijl het arriveert op een verjaardagsfeestje van de projectontwikkelaar. Op de beelden zijn onder meer burgemeester Bart De Wever (N-VA) en partijgenoten te zien, net als CD&V-schepenen die het restaurant binnenstappen.

Geen scrupules

Volgens Van Besien zijn de adviezen van de stedelijke diensten over de plannen alvast "vernietigend".  "Het is duidelijk dat het college slechts één doel heeft: projectontwikkelaar Land Invest Group op zijn wenken bedienen door het zoveel mogelijk appartementen te laten bouwen. Het belang van de Antwerpenaar wordt hier zonder scrupules aan de kant geschoven en ondergeschikt gemaakt aan commerciële belangen en vriendjespolitiek", zegt Van Besien in het persbericht.

Op de Slachthuissite zouden vier hoge torens verrijzen, goed voor 2.400 nieuwe appartementen. Zij bieden plaats aan 4.900 nieuwe inwoners. Het gaat om het grootste woningbouwproject van Antwerpen. 
68 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Beeck

  Ons kent ons.

 • vanaeken jokke

  In Gent was dat de normaalste zaak en toen hoorde je groen niet,ze mochten mee gaan eten.

 • caro evi

  Als je kijkt naar de Groen-voorzitter krijg je ook wel de indruk dat ze niet vies is van vele etentjes en recepties. Is trouwens slecht voor haar ecologische voetafdruk.

 • emiel Clarijs

  Dit is hetzelfde stadsbestuur dat de mensen van 'de vuilkar' buiten gooien als ze met oudejaar een fooi durven aannemen waarmee ze niet eens een pak friet kunnen;kopen.

 • Ronny Van Wijngaerden

  Zolang ze maar geen spaghetti eten, das pas een ramp.