Van Brempt en Vermeulen gaan sp.a leiden

POLITICOLOOG ZIET GEEN FIGUREN DIE DE WEVER IN 2018 KUNNEN VERSLAAN

Kathleen Van Brempt wordt de nieuwe fractieleidster in de Antwerpse gemeenteraad.
BELGA Kathleen Van Brempt wordt de nieuwe fractieleidster in de Antwerpse gemeenteraad.
De Antwerpse sp.a is er plots toch uit: met Kathleen Van Brempt als fractie- leider in de gemeenteraad en Jo Vermeulen (die voor 2012 nog fractieleider was) als lokaal voorzitter, heeft de partij ineens twee opvolgers voor Yasmine Kherbache. Twee figuren die al lang meedraaien. "De partij moet nog steeds op zoek naar een boegbeeld dat in 2018 kan duelleren met Bart De Wever", besluit politicoloog Dave Sinardet.

Dat Kathleen Van Brempt oppositieleidster wordt, is niet zo'n verrassing. Het Europarlementslid staat bekend als zeer ambitieus. Toen Yasmine Kherbache in februari haar mandaat als fractieleidster ter beschikking stelde, wezen insiders Van Brempt aan als de spin in het web. 'Karaktermoord', 'catfight': de Antwerpse sp.a werd niet afgeschilderd als een vrolijk clubje. "Zet Kherbache en Van Brempt samen op een terrasje en hun hete koffies stollen in de kopjes", klonk het ook nog. Bemiddelaars Robert Voorhamme en Inga Verhaert moesten door een mijnenveld. Keuze zat? Neen dus. Naast Kathleen Van Brempt vielen de namen van Monica De Coninck en Maya Detiège. Maar De Coninck had geen interesse en Detiège maakte er geen geheim van dat ze niemand anders dan Kherbache wou op de stoel van fractieleidster.


Jo Vermeulen keert terug uit een periode van politieke anonimiteit. Zijn broer Peter Vermeulen is intussen veel bekender: hij is voorzitter van Ringland. Jo was onder burgemeester Patrick Janssens (sp.a) zes jaar lang fractieleider. In 2012 raakte hij niet meer verkozen. En nu mag hij van de gekwetste Antwerpse sp.a weer een team maken. "Hij kent de partij, is ongecontesteerd en dus de beste figuur om het vertrouwen te herwinnen", zegt Kathleen Van Brempt.

Jo Vermeulen wordt de nieuwe lokale voorzitter.
Jo Vermeulen wordt de nieuwe lokale voorzitter.

Consensusfiguur

Politicoloog Dave Sinardet ziet in hem een consensusfiguur. "Misschien is Vermeulen wel een goed manager. En de connecties met Ringland en Groen (Vermeulen begon ooit bij Agalev, red.) kunnen een rol spelen. Maar een signaal van vernieuwing is dit niet. Ik denk ook niet dat Kathleen Van Brempt het boegbeeld wordt in 2018. Dus blijft de nood aan een nieuw gezicht. Van Brempt zit vaak in Straatsburg. Ze moet ook beschikbaar zijn als er in Antwerpen wat gebeurt. Strategisch wacht sp.a nog flink wat denkwerk om een kans te maken tegen Bart De Wever."


Van Brempt wil er vanaf september tegenaan. "Ik neem de tijd om alles te organiseren. Of ik in 2018 het kopstuk ben? Dat is een ander hoofdstuk. Nu laat ik even het stof neerdwarrelen. En werk ik me tot eind juni door een drukke agenda in Straatsburg. Intussen zal Toon Wassenberg de zaken in de gemeenteraad coördineren. Maar wees gerust: ik zal ervoor zorgen dat ik Straatsburg met Antwerpen kan combineren."


Over een eventueel kartel met Groen, is Van Brempt heel open. "Ik roep al 15 jaar op tot samenwerking. In Europa doen we dat ook. Maar: je hebt twee partijen nodig om de tango te dansen. In Antwerpen reageert Groen voorlopig koel."


En Yasmine Kherbache? Zij is door rugproblemen met ziekteverlof. Maya Detiège hoopt dat ze ooit weer uit de luwte treedt. "Zodat ze een belangrijke rol in de vernieuwing van sp.a kan vervullen."

Antwerps ex-voorzitster en -fractieleidster Yasmine Kherbache.
BELGA Antwerps ex-voorzitster en -fractieleidster Yasmine Kherbache.