Van 272 pagina's maar 5 over relatie met Sven

RUUD DE RIDDER STELT AUTOBIOGRAFIE VOOR IN ECHT ANTWAARPS TEATER

Ruud De Ridder met z'n autobiografie 'Dit had ik nooit verwacht'.
Foto Benoit De Freine Ruud De Ridder met z'n autobiografie 'Dit had ik nooit verwacht'.
Acteur en regisseur Ruud De Ridder heeft zijn autobiografie 'Dit had ik nooit verwacht' voorgesteld. Het boek vertelt voornamelijk over de periode vóór het Echt Antwaarps Teater. "Ik heb alles zo eerlijk en oprecht mogelijk geschreven vanuit mijn herinneringen."

In zijn thuis Het Echt Antwaarps Teater heeft Ruud De Ridder zijn autobiografie 'Dit had ik nooit verwacht' voorgesteld. Een honderdtal vrienden en collega's namen plaats in de zaal waar hij al zo vaak het podium betrad. Toch was de acteur en regisseur zenuwachtig. "Ik ben nog maar twee keer nerveus geweest op dit podium. De eerste keer was in 1987 bij de première van mijn allereerste stuk en de tweede keer is vandaag", spreekt Ruud zijn publiek toe. Hij verontschuldigde zich ook meteen voor de traantjes die hij waarschijnlijk niet de baas zou kunnen. Het boek is in de eerste plaats bedoeld voor zijn kleindochter Billi-Elle (7). "Stel dat ik geen bekend figuur zou zijn geweest, dan zou ik dat boek nog geschreven hebben, alleen voor haar. Als een soort nalatenschap."


De autobiografie van Ruud, eigenlijk Rudolf, begint bij zijn geboorte. Want "mijn vrouw Nicole raadde mij dat aan. Ze zei dat iedereen mijn periode tijdens Het Echt Antwaarps Teater toch al kent." Hoewel het een autobiografie is en dus vooral over het leven van Ruud gaat, vertelt de acteur dat heel wat mensen ter sprake komen. "Want het is dankzij die mensen dat ik nu sta waar ik sta."


De Ridder zegt dat hij het verhaal chronologisch vertelt zoals hij zich dat herinnert. "Gelukkig heb ik nog een erg goed geheugen. Dat is een zegen maar tegelijk zorgde dat ervoor dat dit hele boek een emotionele reis is geweest. Je komt in aanraking met je verleden. Je grootouders, je ouders en ook met mensen die er vandaag niet meer zijn."

Zo eerlijk mogelijk

Ruud zegt het boek zo eerlijk en oprecht mogelijk te hebben geschreven, zonder moeilijke thema's uit de weg te gaan. Ook zijn relatie met zijn zoon Sven komt ter sprake. "Het boek telt 272 pagina's en over de relatie met Sven heb ik vijf pagina's geschreven. Ik hoop dat die gebeurtenis niet de bovenhand krijgt in dit boek want dat zou al het andere mooie te niet doen. Wie wil weten wat er gebeurd is, moet het boek maar lezen." De spanningen zouden zijn opgelopen toen Ruuds eerste vrouw en moeder van Sven Jane Peter overleed. Ruuds huidige vrouw zou niet welkom geweest zijn op de begrafenis.


Voormalig schepen voor Cultuur en goede vriend Philip Heylen was een van de eerste die het boek mocht lezen. "Het las als een snelt0rein. Op een weekend kan je het ontspannen uitlezen. Dit is een levensverhaal van één persoon met één familie die tientallen jaren mensen zijn blijven boeien en koesteren."