UZA opent nieuw centrum voor patiënten met chronische pijn

Het UZA opent een nieuw centrum voor de behandeling van pijnpatiënten. In een speciale medische kiosk kunnen de patiënten voor elke consultatie zelf hun eigen bloeddruk, gewicht en hartfrequentie meten. Ook aan de juiste diagnose en thuisopvolging wordt extra aandacht besteed.

Chronische pijn is geen symptoom, maar een aandoening die niet meer vanzelf overgaat. Met 960.000 chronische pijnpatiënten of 9 procent van de Belgische bevolking, is het de meest voorkomende medische aandoening. Vroeg detecteren is daarom belangrijk.


Meer dan 30 artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, kinesisten en psychologen zullen in het nieuwe centrum samenwerken. Er zijn tien patiëntenkamers, 15 consultatieruimtes, een zaal met twintig bedden en twee operatiekamers. De consultatieruimten zijn speciaal 40 procent groter om een consultatie door verschillende specialisten tegelijk mogelijk te maken.


"De begeleiding en behandeling stopt ook niet bij de deur van het pijncentrum", zegt diesnthoofd Guy Hans. "We volgen patiënten ook thuis op via een digitaal platform. In hun interactief dossier zullen ze, net als de artsen, zelf zaken kunnen aanvullen."


De nieuwe afdeling krijgt ook een medische kiosk waar patiënten voor elke consultatie hun eigen bloeddruk, gewicht, lengte en hartfrequentie kunnen meten. (DILA)