Unieker vind je niet: enige Utopia-kaart ter wereld te bewonderen in Museum Plantin-Moretus

De Utopia-kaart werd meteen na de voorstelling grondig bestudeerd
Klaas De Scheirder De Utopia-kaart werd meteen na de voorstelling grondig bestudeerd
De enige Utopia-kaart ter wereld is zondag 13 januari te bewonderen in het Museum Plantin-Moretus. Nadien gaat ze naar de Brussels Art Fair (BRAFA) voor onderzoek. In februari wordt de kaart dan voor twee jaar opgenomen in de permanente collectie.

Acht jaar geleden sloeg het hart van Iris Kockelbergh een slag of drie over. De directeur van het Museum Plantin-Moretus hoorde toen dat de enige overgebleven kaart van het fictieve land Utopia in handen was van een Nederlandse verzamelaar. De kaart werd in 1595-1596 gemaakt door humanist, wetenschapper én Antwerpenaar Abraham Ortelius. Volgens de overleveringen werden er twaalf kaarten gedrukt en naar Engeland verscheept, vandaag is er slechts één exemplaar dat de tand des tijds overleefde. “De Nederlandse bezitter belde me op. Hij zei dat de kaart terug moest keren naar de plek waar het allemaal begon, ons museum. Helaas was de verkoopprijs veel te hoog voor ons”, vertelt Kockelbergh. Gelukkig kon de Koning Boudewijnstichting het werk aanschaffen.

De Utopia-kaart is een voorstelling van een fictief land zoals Thomas More het beschrijft in zijn gelijknamige boek. Ortelius baseerde zich heel gedetailleerd op de aanwijzingen “en voegde er een beetje ‘spielerij’ aan toe door stromen en plaatsen in tien verschillende talen toe te voegen”, weet Kockelbergh. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.