Uni-Cycle helpt Erasmussers aan fiets

START-UP VAN DRIE UNIVERSITAIREN WINT ONDERNEMERSWEDSTRIJD

Benjamin, Christian en Nick verhuren fietsen aan studenten.
Foto Laenen Benjamin, Christian en Nick verhuren fietsen aan studenten.
Ondertussen lenen ze al vijftig tweedehandsfietsen uit. De drie Antwerpse kerels van de start-up Uni-Cycle. Het bedrijfje biedt tweedehandsfietsen aan buitenlandse studenten aan. Intussen hebben ze na één semester zelfs al een prijs gewonnen. "Uitbreiden is één, maar we denken dat ons concept ook in het buitenland enorm zou scoren."

Het is vanuit hun eigen Erasmuservaring - tijdelijk studeren in het buitenland - dat Benjamin Bergers (Master Handelsingenieur), Nick Haverals (Master Industrieel Ingenieur) en Christian De Catelle (Master Rechten) aan de Universiteit Antwerpen op het idee kwamen om tweedehandsfietsen aan te bieden aan buitenlandse studenten. "Tijdens onze buitenlandse avonturen hebben we zelf altijd moeten zoeken naar een goede en vooral betaalbare fiets. En het is ook altijd een heel gedoe om die achteraf weer kwijt te geraken. Nochtans is een fiets voor een student dé manier om zich te verplaatsen", zegt Nick Haverals, één van de drie vennoten van Uni-Cycle. "Zeker in een fietsstad als Antwerpen biedt een fiets een enorme meerwaarde om ten volle van de stad te kunnen genieten. Er is het succesvolle systeem met de Velo-stadsfietsjes. Maar daarmee rijd je niet van deur tot deur. Onze fietsen kan je voor een langere periode huren, tussen vier en twaalf maanden. Kortere zijn voorlopig ook toegelaten, maar op termijn is dat niet de bedoeling."


Begonnen met acht 'testfietsen', zitten de drie kerels van 22 na één semester al aan een 'fietsenpark' van vijftig tweewielers die ze via via op de kop hebben getikt en laten herstellen. "De fietsen staan momenteel wat verspreid, bij vrienden op kot en in wat garages. Maar we zijn wel degelijk op zoek naar een groot atelier."

Kinderziekten

De regel is dat de huurder de fiets zelf onderhoudt, maar als er in het begin al kleinere problemen opduiken, neemt Uni-Cycle het wel voor zijn rekening. Het bedrijfje van de kerels loopt zo goed dat ze vorige week de ondernemingswedstrijd 'Career Lane' wonnen. Career Lane is een project van de faculteitskring van de Toegepaste Economische Wetenschappen (TEW) aan de Universiteit Antwerpen en VOKA Antwerpen. "We kwamen eruit als meest beloftevolle start-up en gingen met een geldprijs van 1.000 euro naar huis." Die wordt integraal in de start-up geïnvesteerd. Want Uni-cycle mikt niet alleen op een groter aanbod van fietsen. "We merken dat er enorm veel vraag is." Maar er zijn uiteraard ook kinderziektes: Erasmussers zijn bijvoorbeeld niet altijd even stipt. "Hen vastkrijgen voor een afspraak is niet altijd even makkelijk."

40 euro

Voorlopig werkt het trio samen met het Erasmus Student Network (ESN) in Antwerpen. Wie bij ESN is aangesloten, krijgt een korting en betaalt 40 euro voor drie maanden. Wie niet is aangesloten, telt 44 euro neer. "Elk jaar boomt het aantal Erasmusstudenten. Momenteel komen er een 700 per jaar naar Antwerpen. En de mond-aan-mond-reclame doet goed zijn werk. We denken dat ons concept ook in het buitenland enorm zou scoren. Ik denk aan bijvoorbeeld Barcelona, Parijs of pakweg Amsterdam", aldus nog Haverhals. Maar eerst mikken de studenten op een samenwerking met de Universiteit Antwerpen. "Die hebben zelf al een onderhoudservice voor fietsen. Het zou mooi zijn als we daar ook met onze fietsen terechtkunnen. Ook als opslagplaats, bijvoorbeeld." Meer info via www.uni-cycle.eu.