Twee miljoen extra voor Gedempte Zuiderdokken

BUDGET OPGETROKKEN VOOR EXTRA BOMEN 4 WERKEN VOLGEND JAAR VAN START

Zo zou de noordelijke kant eruit gaan zien.
AG Vespa - Tractebel, ADR Architects eb Georges Descombes Zo zou de noordelijke kant eruit gaan zien.
De stad trekt het budget voor de Gedempte Zuiderdokken met nog eens twee miljoen op, vooral om te investeren in het bomenbestand. Het college keurde gisteren het voorontwerp goed, hiermee worden de plannen voor de dokken erg concreet. Ook één van de hangars van de kaaien krijgt een plek in de nieuwe groenzone.

De plannen voor de Gedempte Zuiderdokken worden steeds concreter, en dat mag ook want als alles goed gaat, zal er volgend jaar al gestart worden met de werken. In totaal trekt de stad nu 17 miljoen euro uit, die zal tot 2023 in de begroting ingeschreven worden.


De dokken worden onderverdeeld in drie 'tafels'; het Kool-, Schippers- en Steendok. Het middenste - Schippersdok - wordt een open plek met aan de kant van de Waalsekaai een zogenaamde spiegelvijver. In dat bassin zal de historische kademuur ook weer zichtbaar gemaakt worden. Het midden wordt een groot grasplein. Het Kool- en Steendok worden intiemer ontwikkeld met speeltuinen en een stilte-, een samen- en een regentuin, die water opvangt. Er komt aan de zuidelijke kant ook een sportveld.

Overleg met cultuurhuizen

Water wordt heel erg belangrijk. Zo zal een proefproject starten waarbij regenwater terugvloeit naar de bomen, maar ook opgevangen wordt in bassins om eclogische redenen. Zowel de waterpartijen als de geplande bomen moeten voor verkoeling zorgen.


Er wordt ook nog eens twee miljoen euro extra uitgetrokken om de geplande bomen meer plaats te geven om hun wortels te ontwikkelen.


De stad doet dat alles in nauw overleg met de vier cultuurhuizen in de buurt, FOMU, MuHKA, Zuiderpershuis en Zuiderkroon.


"We willen dat het geheel van de Zuiderdokken ook die culturele functie uitstraalt. Vandaag is er nauwelijks interactie tussen de musea en de omgeving, dat moet anders. We willen dat elk cultuurhuis samen met kunstenaars ook een werk aflevert met uitstraling om buiten op bepaalde plekken te zetten", vertelt schepen Rob Van de Velde (N-VA).


De ongerustheid dat er meer grote evenementen zouden komen, veegt de schepen met het nieuwe ontwerp ook van tafel. "Je zal zien dat grote evenementen hier geen plaats meer hebben. We willen wél activiteiten die overeenstemmen met het culturele karakter. Dan denk ik aan kleinkunst, marktjes, artisanale tentoonstellingen, maar geen grote festivals of sportevenementen."

Klaar tegen 2022

De aanleg van de ondergrondse parkings start nog dit jaar. De bovengrondse heraanleg zou volgend jaar moeten starten. Het geheel zou klaar moeten zijn in 2022.