Trein, tram en bus op voor 60 euro

De Lijn en NMBS hebben een akkoord bereikt over een gemeenschappelijk abonnement. Voor 60 euro per maand kan je binnenkort in Antwerpen en Gent het openbaar vervoer gebruiken. "Een stap in de goede richting," klinkt het bij TreinTramBus.

Voor 60 euro per maand kan je dit najaar al, zowel op de trein, de tram en de bus stappen. Onbeperkt binnen de 'zone Antwerpen'. Concreet betekent dit voor de NMBS, alle stations in Antwerpen en zijn districten, tot en met Sint-Mariaburg, de vier stations in Mortsel en Zwijndrecht. "We werken daarbij ook aan de dienstverlening. Zo zal de frequentie van een aantal lijnen dit najaar nog verhogen, onder meer op de lijn Essen-Roosendaal-Antwerpen komt er een verdubbeling van het aantal ritten.


Tijdens de piekuren zal de lijn Herentals-Lier doorgetrokken worden naar Antwerpen. En in de weekends komt er een nieuwe verbinding met Puurs, omdat we weten dat mensen in het weekend graag naar Antwerpen trekken om te winkelen en dergelijke. We houden daar rekening mee", vertelt Bart Crols, woordvoerder voor NMBS.


Bij De Lijn kan je dan op alle Antwerpse trams stappen en ook de Antwerpse buslijnen zitten daar mee in.

"Stap in goede richting"

TreinTramBus reageert optimistisch. "Dit is uiteraard ene stap in de goede richting. Maar met deze CityPas moet er ook gewerkt worden aan de dienstverlening. Stiptheid en een groter aanbod bijvoorbeeld en ook de grootte van het gebied moeten beter", zegt Evelien Marlier. "De prijs ligt aan de hoge kant als je vergelijkt met bijvoorbeeld Brussel waar je voor 55 euro ook de trein en de metro kan nemen, met daarbij een groter aanbod. We moeten nog afwachten of de 60 euro niet te prijzig is."


Schepen Koen Kennis wil nog verder gaan en ook de Vélo, de taxi's en deelwagens in het systeem betrekken. (NBA)