Tom Meeuws nieuw boegbeeld Antwerpse sp.a

UITDAGER VAN BART DE WEVER

Tom Meeuws is nog niet zo bekend bij het grote publiek.
Foto ID Tom Meeuws is nog niet zo bekend bij het grote publiek.
De Antwerpse sp.a heeft zijn nieuw kopstuk voor 2018. Tom Meeuws (46), ex-baas van De Lijn Antwerpen én de man die als directeur SamenLeven de GAS-boetes invoerde, moet vanaf oktober links naar een verkiezingszege tegen Bart De Wever leiden. Al wordt dat volgens Meeuws geen klassiek verhaal van partijen. "Ik wil progressieve mensen laten samenwerken. En die zitten in meer dan twee partijen."

De naam van Tom Meeuws deed al een tijdje de ronde. Maar zelf hield de verbaal sterke Seefhoekenaar met West-Vlaamse roots zich in de luwte. Na zijn ontslag als Antwerps directeur bij De Lijn, anderhalf jaar geleden, ontpopte de levenslustige en enthousiaste Meeuws zich tot succesvol sociaal ondernemer. "Tom maakt deel uit van onze vernieuwingsoperatie. Maar wie wáár op een lijst zal staan, is voor later", zei huidig Antwerps sp.a-kopstuk Kathleen Van Brempt nog in september vorig jaar.


Meeuws blijft zelf voorzichtig in zijn uitspraken. Zijn eerste uitdaging nu: voorzitter worden van de Antwerpse sp.a. Die stembusslag heeft plaats op zaterdag 8 oktober. Hij formuleert het zo: "Ik overweeg om me kandidaat te stellen. Ik breng graag mijn enthousiasme over op mensen. Haal ik het, dan zal ik in 2018 een grote rol spelen. Of ik lijsttrekker word? Ach, er kan nog veel gebeuren in twee jaar."

KOS

Aanvaardbaar

Een samenwerking tussen sp.a en Groen bijvoorbeeld. Al dan niet als echt kartel, of verruimd met onafhankelijke kandidaten. Een insider ziet Meeuws als iemand die aanvaardbaar is voor sp.a én Groen. Zo was hij ooit kabinetschef van ex-Groen-politica Chantal Pauwels en oogstte hij bij het door socialisten geleide stadsbestuur lof voor zijn aanpak als baas van de dienst SamenLeven. Zijn netwerk is aanzienlijk, zo zegt een andere bron. En bovenal heeft hij een groot hart voor Antwerpen. "Hij heeft ontzettend veel goesting om zélf een mandaat uit te oefenen, na jaren waarin hij altijd ten dienste stond van anderen", klinkt het. "Meeuws kent de administratie, weet perfect hoe een stad werkt."


Meeuws ademt het begrip 'verenigen'. "Er is een groeiende groep van Antwerpenaren die vooruitstrevend naar stedelijkheid kijken. Die mensen wil ik verzamelen. Mensen die hun stad vooruit willen stuwen. De tegenstelling tussen links en rechts? Geloof me: ik weet niet wat dat is. Ik weet wel wat het is om progressief naar een stad te kijken. Ik heb de GAS-boetes ingevoerd, het De Coninckplein proper gekregen. Eigenlijk is het gewoon zo dat ik ervan geniet om mensen te laten samenwerken. Verwacht van mij ook geen oordeel over het huidige beleid van De Wever. Ik vind het interessanter om met mensen bezig te zijn die vooruit willen."


Politicoloog Dave Sinardet ziet in Tom Meeuws een valabele kandidaat. "Maar hij start wel van nul als het gaat om bekendheid bij het grote publiek. Hoe dan ook is een nieuwe wind welkom bij sp.a. Met de huidige ploeg kunnen zij het bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 niet waarmaken."


Toch heeft Sinardet nog twijfels over een nakend voorzitterschap van Meeuws. "Misschien is het beter om hem uit de structuren van sp.a en Groen te houden. Hij kan een rol spelen als verzoenende figuur. Bijvoorbeeld voor een alternatieve, progressieve lijst die niet onder de vlag van sp.a en Groen valt. Er zijn al voorbeelden genoeg van mislukte kartels, omdat de afkeer van de ene voor de andere politieke familie te groot is. Zeker als je er PVDA zou bijhalen, dan wordt het een lastig verhaal. Je moet ook denken aan coalities na verkiezingen. Als N-VA nog stemmen verliest aan het Vlaams Belang, kan dat CD&V en zelfs Open Vld overtuigen om met een links kartel in zee te gaan. PVDA kan de weerstand vergroten."

Positie Groen

Het wordt nu uitkijken naar de positie van Groen. Als ze voor een kartel - of een bredere samenwerking - met sp.a kiezen, dan moeten ze wellicht Meeuws als lijsttrekker dulden. Sp.a is in de stad altijd goed voor 20 à 25 procent, zelfs in kwade tijden. Zo straf kan Groen in zijn eentje niet scoren. De komst van Meeuws verkleint de kansen van Wouter Van Besien om de eerste plaats op te eisen.