Tien jaar cel voor 'hotelmoord'

VEROORDEELDE GAF OPDRACHT VOOR MOORD OP GANGSTER AAN CROWN PLAZA

De politie voert onderzoek in de omgeving van het hotel.
Foto Marc De Roeck De politie voert onderzoek in de omgeving van het hotel.
Een rechtbank in Amsterdam heeft Benaouf A. (30), alias Lange Ben, gisteren veroordeeld tot tien jaar cel als opdrachtgever voor de moord op de Nederlandse gangster Najib 'Bo' Bouhbouh. De moord voor het Crown Plaza Hotel, het gevolg van een ripdeal door de Borgerhoutse Turtles, bracht een golf van liquidaties met zich mee in het Amsterdamse criminele milieu.

De Nederlander Najib Bouhbouh werd op 18 oktober 2012 op klaarlichte dag neergekogeld door twee huurmoordenaars. Zij werden door Lange Ben verwittigd toen 'Bo' het hotel buitenstapte. De daders zaten in hun auto te wachten aan het tankstation naast het voormalige Crest Hotel. Ze vuurden maar liefst 16 kogels af en scheurden dan weg in een witte VW Golf. In Turnhout, op de parking van Health City, werden de moordenaars opgewacht door vier Marokkanen en reden ze weg in een BMW met Duitse nummerplaten.


Chris Bouman, de man die bij Bouhbouh was, verstopte zich in het struikgewas aan het hotel toen Bo werd afgeslacht. Hij was 'opgelucht' toen de agenten hem vonden. Tijdens het onderzoek bleek dat hij dubbelspel had gespeeld. Bouman had Bouhbouh naar het hotel gelokt om een drugsconflict met de Borgerhoutse drugsbende Turtles op te lossen.

Het Crown Plaza Hotel.
Foto Marc De Roeck Het Crown Plaza Hotel.

Door vleesmolen draaien

Want dat was dé aanleiding voor de liquidatie van Bo. De Turtles hadden een partij van 200 kilo cocaïne gestolen van een groep Antillianen uit Amsterdam. Die bende liet dat niet zomaar gebeuren: een Turtle werd ontvoerd en er werd gedreigd om hem door de vleesmolen te draaien als de cocaïne niet zou worden terugbetaald. Bouhbouh zou als gemeenschappelijke kennis bemiddeld hebben, maar dat werd hem niet in dank afgenomen.


Volgens de rechtbank was Benaouf A. de link tussen Chris Bouman en de schutters. Bouman stuurde een sms naar Benaouf A. vlak voor het slachtoffer het hotel uitliep: "We komen nu". Dat sms'je stond nog op de sim-kaart van de gsm die Bouman direct na de moord in de buurt van het tankstation had weggegooid. De achterkant werd meteen gevonden, maar in het voorjaar van 2013 vonden de speurders ook de sim-kaart daar terug.

Slachtoffer Najib Bouhbouh.
KOS Slachtoffer Najib Bouhbouh.

Kogelregen

De moord op Bouhboub in Antwerpen was de start van meer dan 10 dodelijke afrekeningen in het Amsterdamse drugsmilieu.


Ruim twee maanden na de liquidatie van Bouhbouh was Benaouf A. in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt zelf het doelwit van een moordaanslag, een wraakactie voor de moord in Antwerpen. Twee inzittenden van een Range Rover overleefden de kogelregen niet. Benaouf en Chris Bouman konden toen wel ontsnappen. Bouman pleegde in augustus 2013 zelfmoord in zijn cel in de Koepelgevangenis van Haarlem.


De schutters zouden Rida Bennajem - intussen ook geliquideerd- en de Surinaamse Amsterdammer Marchano P. zijn. Dat proces moet nog gevoerd worden.